Δύο ισχυρούς αντιπάλους -εκτός από τη Νέα Δημοκρατία- φαίνεται πως έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς δεν του «επιτρέπουν» να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, λαμβάνοντας σημαντικό μερίδιο και αυτοί από τη συγκεκριμένη πολιτική «πίτα».

Ο λόγος για το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, κόμματα τα οποία, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, κερδίζουν από τη φθορά του αποχωρούντος από την εξουσία κόμματος της Αριστεράς.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν περί το 60%. Τώρα, όμως, αντί η κατάσταση αυτή να βελτιώνεται, χειροτερεύει, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, από εκείνους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωπαϊκές κάλπες θα το ξαναψηφίσει το 80%.

Δηλαδή, ακόμα λιγότεροι. Γι’ αυτό και η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία δεν μειώνεται, αλλά, αντιθέτως, αυξάνεται μέχρι και πάνω από το 10%, με το Κίνημα Αλλαγής να κινείται πέριξ του 7% και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη να ξεπερνά πλέον σε όλες τις μετρήσεις το 3%, φτάνοντας μέχρι και το 4,5%.

Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται από το γεγονός όχι μόνο της μειούμενης συσπείρωσης του κόμματος της Αριστεράς, αλλά και της μετακίνησης ψη φοφόρων του προς το ΚΙΝ.ΑΛ. (σε ποσοστό 2%-3%) και το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών (σε ποσοστό άνω του 4%).

Οι επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25 μετά τα θετικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής κάλπης αξιοποίησαν την ευκαιρία και «πάτησαν πόδι» στον χώρο της Κεντροαριστεράς ενόψει των πρόωρων εθνικών εκλογών. Το Κίνημα Αλλαγής –ουσιαστικά, ΠΑΣΟΚ- συγκράτησε τις δυνάμεις του, ενισχύοντάς τις, και αναδείχθηκε σε τρίτο πόλο του εγχώριου πολιτικού συστήματος.

Ο πολιτικός φορέας, συνεχιστής του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δείχνει να έχει περισσότερη «ανθεκτικότητα» από αυτή που πίστευαν οι πολιτικοί αναλυτές και τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου. Εχοντας στις τάξεις του στελέχη με μεγάλη πολιτική εμπειρία, κατάφερε στις ευρωεκλογές να «χαλάσει» το… παιχνίδι του κ. Τσίπρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός υπουργοποίησε ουκ ολίγους προερχόμενους από το ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, από την τρίτη θέση του πολιτικού συστήματος, η κ. Γεννηματά φαίνεται ότι θα «υποδεχθεί» στις επερχόμενες εθνικές εκλογές ακόμα περισσότερους παλαιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας τη δύναμη του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αντίστοιχα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απέδειξε ότι είναι πολιτικός survivor.

Μετά την… πολυκύμαντη πολιτική διαδρομή του από το 2015 και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τον θεωρούσε πολιτικά «ξοφλημένο», στις ευρωεκλογές συγκέντρωσε ποσοστό περί το 3%, δείχνοντας ότι το κόμμα του ήρθε για να μείνει.

Ο πολιτικός του φορέας, όπως είναι φυσικό, ενόψει των πρόωρων εκλογών αγωνίζεται στο πεδίο της Αριστεράς, έχοντας αποκτήσει δυναμική, που λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ.