«Ο Θεός δέν παρεξηγείται, ούτε στενοχωριέται από την απουσία (σ.σ. από τις εκκλησίες)». Αυτή η φράση ανήκει σε έναν «φωτισμένο» ιεράρχη, τον μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, ο οποίος ζήτησε την αποχή ουσιαστικά των πιστών από τις λατρευτικές εκδηλώσεις στις εκκλησίες, λόγω των εξελίξεων με τον νέο κορονοϊό. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «τις επόμενες τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι ακολουθίες των Χαιρετισμών, καθώς και οι Θείες Λειτουργίες, θα διεξάγονται μὲν κανονικά από τοὺς ιερείες, μὲ λιτό όμως τρόπο, με τὴν παρουσία απολύτως απαραίτητων ατόμων γιά τή διεξαγωγή τους». Αντίστοιχη θέση έχουν λάβει για τις «επαρχίες» τους οι μητροπολίτες Μεσογαίας και στην Κασσανδρείας, αναστέλλοντας όλες τις ακολουθίες εξαιρουμένων των κυριακάτικων Λειτουργιών, ενώ και ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος τόνισε σε μήνυμά του ότι «οι Ναοί μας θα λειτουργούν μόνο κάθε Κυριακή πρωί για να τελείται η θεία Λειτουργία από τις 9.00 μέχρι τις 10.00, με έναν ιερέα μόνο και έναν ψάλτη. Τις υπόλοιπες ιερές Ακολουθίες και τους λαοφιλείς Χαιρετισμούς στην Παναγία μας, σας συστήνω και σας παρακαλώ να τις τελείτε στα σπίτια σας».

Η Εκκλησία και οι κατά τόπους εκπρόσωποί της, φαίνεται να αρχίζουν και αυτοί σιγά, σιγά -έστω και αργά- να συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος με τον κορονοϊό. Αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τις τρομακτικές συνέπειες μίας ενδεχόμενης ανεύθυνης στάσης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Και ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες της κυβέρνησης και των ειδικών και την εντολή «ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας», όπως είπε ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο διάγγελμα του.

Αύριο, λοιπόν, η Εκκλησία της Ελλάδος, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και οι πνευματικοί καθοδηγητές της Ελλάδας να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπάνω. Να ακολουθήσουν τις νέες οδηγίες των ειδικών και επιστημόνων και να κλείσουν τις εκκλησίες για τους πιστούς για όσο χρειαστεί. Να τελούν τις λατρευτικές συνάξεις μόνο μέ τους απαραίτητους συμμετέχοντες (π.χ. ιερέα, ψάλτη). Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, μετά τις διαδοχικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και την ενημέρωση που είχε η επίσημη Ορθόδοξη Εκκλησία στην χώρα μας από τους επιστήμονες, υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για να ανασταλούν όλες οι λατρευτικές συνάξεις, Εσπερινοί, Απόδειπνα, Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες και οι Ακολουθίες των Χαιρετισμών για τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Κάτι που δείχνει να είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Οι κυριακάτικες λειτουργίες με έναν ψάλτη και έναν ιερέα μόνο, δηλωσή τέλεση Θείων Λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου, εκτιμάται ότι είναι μία σωστή κίνηση. Εξάλλου, αρκετοί είναι οι μητροπολίτες που στηρίζουν την συγκεκριμένη θέση. Όπως επίσης, θα πρέπει όλοι οι πιστοί να απέχουν για όσο χρειαστεί της Θείας Κοινωνίας. Εξάλλου, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 71% τάσσεται υπέρ της αναβολής της Θείας Κοινωνίας. «Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν “παρουσιολόγιο” στους Ιερούς Ναούς», ανέφερε προ ημερών ο κ. Ιερώνυμο. Οπότε αυτό πρέπει να φανεί και στην πράξη με τις αποφάσεις της ΔΙΣ στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση.

Υ.Γ. Καλό θα είναι στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να κληθεί και να δώσει το παρόν ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να ενημερωσουν επαρκώς τους ιεράρχες, δίνοντας τις πραγματικές (τρομακτικές) διαστάσεις που έχει το ζήτημα εξάπλωσης του κορονοϊού σε περίπτωση που δεν προφυλαχθούμε.

Υ.Γ. Θα πρέπει μετά την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, να ακούσουμε και τις αποφάσεις της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, της Αγγλικανικής, των Πεντηκοστιανών, των Παλαιοημερολογίτών, αλλά και της Μουφτείας Ξάνθης, της Μουφτείας Κομοτηνής και της Μουφτείας Διδυμοτείχου, που θα πρέπει να ακολουθήσουν και όλοι αυτοί τις οδηγίες των επιστημόνων και του κράτους.