Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ιδιαίτερα υψηλή δημοφιλία μεταξύ των κεντροδεξιών ψηφοφόρων και δη των Νεοδημοκρατών είναι γνωστό και αναμενόμενο.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται και μια άλλη παράμετρος των διαθέσεων της κοινής γνώμης έναντι του ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου, που δεν φαινόταν αναμενόμενη. Οπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά και από αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη από τα κομματικά επιτελεία, ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει σημαντική διείσδυση στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, κατά την οποία τόσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η κυβέρνησή καλούνται να αντιμετωπίσουν τρεις μεγάλες κρίσεις: τη διαχείριση της πανδημίας, την ελληνοτουρκική ένταση και τη (διαφαινόμενη) οικονομική κρίση, ως συνέπεια της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας και των μέτρων που αναγκαστικά ελήφθησαν και λαμβάνονται.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται όχι μόνο να επιτυγχάνει να περιορίσει με τις επιλογές και τις πολιτικές του τη φθορά της κυβέρνησής του, αλλά και του πολιτικού προφίλ του ίδιου, αλλά παράλληλα να διευρύνει την επιρροή του στο εκλογικό σώμα, «συνομιλώντας» με σημαντικό μέρος όσων στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτηριστικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία της μέτρησης της GPO στα οποία φαίνεται ότι ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, της τάξεως του 20%-30%, «παρακολουθεί» με θετικό πνεύμα τις αποφάσεις και τις στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και οικονομίας, διαμορφώνοντας συνθήκες διακομματικών πολιτικών, «σπρώχνοντας» και την Κουμουνδούρου προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των θέσεων και των πολιτικών της.

Για παράδειγμα, στο ερώτημα «Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας;» το 30,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θετικά, ενώ στο αντίστοιχο ερώτημα «Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας;», το ποσοστό των ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα που απάντησε θετικά άγγιξε το 20%.

Σημαντικό μέρος (36,4%) των υποστηρικτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει θετικά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ. στα Ελληνοτουρκικά, ενώ σχετικά με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στο Φόρουμ της Θεσσαλονίκης, το 24,5% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές τις είδε θετικά.

Αξιοσημείωτο είναι και το στοιχείο ότι στην ερώτηση για το αν η συνολική τοποθέτηση του πρωθυπουργού και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν αισθήματα αισιοδοξίας, το 14,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε θετικά. Ενδεικτικό, τέλος, της διεμβόλισης του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό είναι και το γεγονός ότι ένα 30% των ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα εκφράζεται θετικά για τον κ. Μητσοτάκη ως πολιτικό αρχηγό.