«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν απευθύνθηκε στους νεοδημοκράτες. Μίλησε στους Έλληνες». Η φράση αυτή ανήκει σε συνομιλητή μου που, ταλαιπωρημένος από τα σκληρά μνημονιακά μέτρα των τελευταίων ετών και την αλλοπρόσαλλη πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο πριν δύο χρόνια είχε πιστέψει ως τον άνθρωπο που θα έφερνε την «ελπίδα» στους Έλληνες, είχε αποφασίσει να μην ξαναψηφίσει σε εθνικές εκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι όποιος άκουσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ΔΕΘ δεν μέτρησε συνθήματα για μία «καλύτερη Ελλάδα», ή ατάκες για τον «χειρότερο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». Αντίθετα, το όνομα του σημερινού πρωθυπουργού δεν ακούστηκε ούτε μία φορά από το στόμα του κ. Μητσοτάκη. Δεν «πούλησε» ούτε γαλάζια συπείρωση, ούτε «ελπίδα». Παρουσίασε σχέδιο.

Ακόμα και οι επικριτές του λένε ότι όσοι τον άκουσαν είδαν έναν πολιτικό ήπιο, ειλικρινή, μετρημένο, με δομημένο λόγο που περιέγραψε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη ημέρα των μνημονίων. Άκουσαν ότι στο επίκεντρο της πολιτικής του ως πρωθυπουργού θα είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, δείχνοντας με ειλικρίνεια τις φιλελεύθερες προθέσεις του.

Παρακολούθησαν, ωστόσο, ότι ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν, γι' αυτό έχει ήδη ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο που θα αφορά τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια κατά 30%, καθώς και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, την αύξηση του ορίου για υποβολή ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, τη θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε πως έχει αντιληφθεί τα δύο βασικότερα προβλήματα των Ελλήνων, την ανεργία και την υπερφορολόγηση. Γι' αυτό και υπογράμμισε πως κεντρικός του στόχος θα είναι η μείωση της φορολόγησης, προτείνοντας μία νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Λίγες ημέρες πριν, ο κ. Τσίπρας «γέμισε» τους τηλεοπτικούς δέκτες με συνθήματα και ψεύτικες «εικόνες», προσφέροντας για άλλη μια φορά «ελπίδα», αυτήν τη φορά για την «ανάπτυξη της χώρας μέσω επενδύσεων»!. Αναφέρθηκε στο «μεγάλο καθήκον της στιγμής», που είναι «να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί, να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς». Ξέχασε όμως τα δικά του λάθη, όταν υποσχόταν από το βήμα της ΔΕΘ δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο όριο στα 12.000 για όλους, άρση του μέτρου των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους. Ξέχασε ότι οδήγησε τη χώρα στην υπογραφή μνημονίου με βαριά μέτρα μέχρι το 2021.

Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στην ειλικρίνεια των λόγων και στην αλήθεια των έργων. Οι διεκδικητές της πρωθυπουργίας της χώρας θα «μετρηθούν» πολύ αυστηρά από τους πολίτες, που έχουν βαρεθεί να ακούν πολλά και να ανέχονται ακόμα περισσότερα. Και μέχρις στιγμής, τόσο ο ψεύτης όσο και ο ειλικρινής έχουν φανεί και έχουν αποκαλυφθεί στα μάτια τους. Και όποιος νομίζει ότι στην κάλπη δεν έχουν τιμωρηθεί οι ψεύτες πολιτικοί, τότε λειτουργεί με αυταπάτες. Αρκεί να κάνει μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και θα διαπιστώσει ότι οι Έλληνες ξέρουν να τιμωρούν όσους τους έχουν κοροϊδέψει.