tsipras_kafes

«Πελάτης» διαρκείας για τον Κυριάκο ο Τσίπρας - Αδύναμος και «λίγος» απέναντι στον πρωθυπουργό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Η «μονομαχία» στη Βουλή και το πρόβλημα της Κουμουνδούρου

Στην πολιτική, ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα είναι όταν οι ηγέτες δυσκολεύονται να αποδεχτούν την πραγματικότητα, όταν αυτή τους είναι κάπως δυσάρεστη.

Όλοι ανεξαιρέτως οι πρωθυπουργοί όσο βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου προεξοφλούσαν ότι δεν θα έχαναν από τον βασικό τους αντίπαλο. Κι όμως, τα γεγονότα κάθε φορά έρχονταν να τους διαψεύσουν και μάλιστα με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

Όταν εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα τότε κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα, μόνο που δεν άνοιγαν σαμπάνιες. Μέχρι και στις ευρωεκλογές του 2019, ο τότε πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του αποκαλούσε τον βασικό του αντίπαλο με το υποτιμητικό «Κούλης».

Παρά τις αναλύσεις των Καρτερών και των Τζανακοπουλαίων, οι πολίτες έστειλαν με συνοπτικές διαδικασίες στα έδρανα της αντιπολίτευσης τον κ. Τσίπρα και στην πολιτική ανεργία τον συγκυβερνήτη του, Πάνο Καμμένο.Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν κατά πολύ διευρυμένο σε σχέση με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που, όπως και τότε, έτσι και σήμερα, τίθενται υπό (σχετική) αμφισβήτηση από την Κουμουνδούρου.

Στην πρόσφατη «μονομαχία» στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα κάτι που ο τελευταίος θέλει να ξεχάσει. Το γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε την πολιτική της κυβέρνησής του. Ότι έχασε τις εκλογές.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει χάσει μία φορά, αλλά τρεις. «Τα παλιά χούγια δεν ξεχνιούνται, δυστυχώς. Και φοβάμαι ότι η αντιπολίτευση δυστυχώς δεν σας ωρίμασε πολιτικά», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον τέως πρωθυπουργό.«Και μπορεί μεν το 2014 να είχατε τον ενθουσιασμό του καινούργιου, που έκρυβε ενδεχομένως τις όποιες αδυναμίες σας, όμως τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός, καταγεγραμμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως ένας άνθρωπος ο οποίος κυβέρνησε τέσσερα χρόνια κι έχασε τρεις εκλογές με εννιά και δέκα μονάδες διαφορά», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας: «Αν ξανακερδίσετε εκλογές, κ. Τσίπρα, τότε θα νομιμοποιείστε να λέτε ότι δικαιωθήκατε. Προς το παρόν, δεν δικαιωθήκατε. Τρεις φορές χάσατε στη σειρά. Αυτό έγραψε η Ιστορία και καταλαβαίνω γιατί αυτό εξακολουθεί και τώρα να σας δημιουργεί μια σχετική δυσθυμία».

Το μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η απροθυμία που δείχνει ο κ. Τσίπρας να αποδεχτεί ότι στη συνείδηση του κόσμου είναι υποδεέστερος του σημερινού πρωθυπουργού. Και όσο ένας πολιτικός δεν παραδέχεται τα λάθη του, αρνείται να κάνει την αυτοκριτική του και, κυρίως, εξακολουθεί να υποτιμά τον βασικό του αντίπαλο, θα καταγράφει τη μία ήττα μετά την άλλη.Άλλωστε, πλέον το μεγάλο ντεσαβαντάζ για τον κ. Τσίπρα είναι αυτό που ακριβώς του επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο Μητσοτάκης. Οτι πλέον δεν είναι ούτε νέος ούτε άφθαρτος ούτε επιτυχημένος. Και, δυστυχώς για τον ίδιο, για όλα αυτά δεν αποφασίζει ο Πολάκης, αλλά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που από το 1974 απονέμει και αφαιρεί αξιώματα και εξουσίες.