«Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Αλλάξτε τον. Εκλογικός νόμος που θα δίνει μπόνους στο δεύτερο κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει. Γιατί δεύτερο κόμμα είστε…», ανέφερε μεταξύ των άλλων σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πετώντας ουσιαστικά το (σχετικό) γάντι στον πρωθυπουργό. Η συγκεκριμένη αναφορά φαίνεται ότι αποτέλεσε τη χρυσή ευκαιρία προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξεκινήσει να συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που είναι αλήθεια ότι μονοπωλεί τις συζητήσεις εντός και εκτός κυβέρνησης.

Από τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε και ζήτησε δημοσίως την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι δεν τον φοβίζει μια τέτοια εξέλιξη, από τη στιγμή που θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός νομιμοποιείται να μεταβάλει θέση, επανεξετάζοντας τις εισηγήσεις που δέχεται (εδώ και καιρό) για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου. Με απλά λόγια, από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας κατέθεσε το σχετικό αίτημα, εκλείπει ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης απέρριπτε με το άκουσμα και μόνο τις προτάσεις που δεχόταν ακόμη και από στενούς συνεργάτες του.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, ίσως είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός εμφανίζεται όχι μόνο διατεθειμένος, αλλά σχεδόν αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές στο εκλογικό σύστημα που ψήφισε στην αρχή της θητείας του. Το βασικό επιχείρημα είναι η ανάγκη για την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας. Και αυτή σε καμία περίπτωση δεν τη διασφαλίζει ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Επειδή, λοιπόν, τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, θα ήταν σχεδόν καταστροφικό η Ελλάδα να τσαλαβουτά σε αχαρτογράφητα νερά, όπου θα κυριαρχούν η πολιτική αναταραχή και η ακυβερνησία.

Ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήθελε καν να ακούσει για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είχε να κάνει με τη θεσμική του συνέπεια. Οι αλλαγές που επήλθαν πρώτιστα με την πανδημία και δευτερευόντως με τον πόλεμο στην Ουκρανία επιβάλλουν την αναγκαιότητα ισχυρών κυβερνήσεων στις χώρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πολλά και διαφορετικά προβλήματα που έχουν ανακύψει. Με βάση το νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και το οποίο σε καμία περίπτωση και κανένας δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει πριν από τρία χρόνια, όταν ψηφιζόταν ο εκλογικός νόμος, ως θεσμική πράξη από την πλευρά του πρωθυπουργού θεωρείται η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και αυτό γιατί, αν δεν αλλάξει τώρα, η χώρα τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται διαρκώς σε αστάθεια, αφού καμία συμμαχική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει σε οποιαδήποτε τροποποίηση του εκλογικού συστήματος. Επειδή λοιπόν ο Μητσοτάκης είναι και υπεύθυνος και θεσμικά συνεπής, δεν πρόκειται να αφήσει σε ομηρία τη χώρα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά το προσεχές διάστημα είναι πολύ πιθανόν να σηκώσει το γάντι που του πέταξε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας. Άλλωστε, ουδείς παραβλέπει ότι πλέον το «κίνημα» υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου είναι κάτι περισσότερο από πλειοψηφικό και εντός κυβέρνησης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Secret στις 19 Μαρτίου 2022