tsipras_polakis_1

Ο εγκλωβισμός Τσίπρα στη στρατηγική Πολάκη - Πώς ο αψύς Κρητικός ανατινάζει κάθε επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι σαφές ότι πρωτίστως για τη Ν.Δ. και δευτερευόντως για το ΚΙΝ.ΑΛ. η εν γένει συμπεριφορά του κ. Πολάκη αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στην πορεία προς τις κάλπες

Την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή, ανοίγοντας το κόμμα στο Κέντρο της πολιτικής, εμφανίζεται ο Παύλος Πολάκης και ανατινάζει ό,τι έχει οικοδομήσει σε επίπεδο στρατηγικής όλο αυτό το διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Τα όσα εκτυλίχθηκαν την Τετάρτη στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση επί ακόμα μίας αίτησης για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, είναι λίγο έως πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό και ικανά να υπονομεύσουν κάθε (διαφορετική) σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία της Κουμουνδούρου. Πλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν αρχίσει, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, να προσχωρούν σε μια extreme άποψη, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί το timing που επιλέγει κάθε φορά για να «χτυπήσει» ο Πολάκης. Για παράδειγμα, αν κάποιος ήθελε να κάνει ζημιά προσωπικά στον κ. Τσίπρα, θα έκανε ακριβώς αυτό που επέλεξε να κάνει ο αψύς Σφακιανός λίγο πριν από την κρίσιμη μάχη των προηγούμενων ευρωεκλογών στον τότε υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εκείνης της περιόδου προέκυψε η τεράστια ζημιά που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των όσων είπε ο Πολάκης εναντίον ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά (και όχι μόνο) προβλήματα. Και προφανώς δεν ήταν ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία φορά που ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επιδείξει μια συμπεριφορά που, δυστυχώς για τον ίδιο, είναι απορριπτέα από τη συντριπτική πλειονότητα των κεντρογενών ψηφοφόρων. Παρά τη ζημιά που κάνει στο προοδευτικό αφήγημα του Τσίπρα, μέχρι σήμερα ουδείς έχει τολμήσει να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση του συνετισμού. Απεναντίας, τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βουλή ανάμεσα στον Πολάκη και τη βουλευτή της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή καταδεικνύουν ότι ο πρώτος έχει δημιουργήσει μια ιδιότυπη αυτονομία εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά, αυτό που δεν υπολογίζουν όσοι εξακολουθούν να ανέχονται (αν όχι και σε πολλές περιπτώσεις να ενθαρρύνουν) τη συμπεριφορά του είναι ότι ο σοβαρός κόσμος που τον ακούει φεύγει τρέχοντας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως, επίσης, πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον τέως πρωθυπουργό ότι κανένας ψηφοφόρος της Κεντροαριστεράς δεν αρέσκεται στη φρασεολογία «θα σε πάω αίμα», και δη όταν απευθύνεται σε γυναίκα, ούτε φυσικά γίνονται ανεκτές οι απειλές του τύπου «τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς». Είναι σαφές ότι πρωτίστως για τη Ν.Δ. και δευτερευόντως για το ΚΙΝ.ΑΛ. η εν γένει συμπεριφορά του κ. Πολάκη αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά στην πορεία προς τις κάλπες. Και αυτό γιατί, εκτός του ότι λειτουργεί υπονομευτικά σε κάθε προσπάθεια του Τσίπρα να προσεγγίσει τον μεσαίο χώρο, δίνει σε κρίσιμες στιγμές επιχείρημα σε όσους θέλουν να κάνουν ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 16 Απριλίου 2022