Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
mitsotakis_istoriki_omilia_kogkreso

Ένας ηγέτης που σηκώνει την Ελλάδα ψηλά: Τα μηνύματα από την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Σοβαρός πολιτικός λόγος, με επιχείρημα, διαπραγματευτική ικανότητα, μα πάνω απ’ όλα ισχύ

Είναι φορές που οι αναλύσεις , τα πολιτικά σενάρια, οι αντιπολιτευτικές τακτικές εκμηδενίζονται από ένα και μόνο γεγονός. Αυτό συνέβη προ ημερών με την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο. Σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, όλα, μα όλα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, αφού καλύφθηκαν από τη δύναμη ενός μεγάλου γεγονότος.

Μιας ομολογουμένως ξεχωριστής στιγμής για το Εθνος, με τον ηγέτη του να στέκεται και να εκφωνεί μια μοναδική ομιλία ενώπιον των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου της υπερδύναμης, με φόντο την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να χειροκροτεί κατ’ επανάληψη τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ηταν μια στιγμή που ήδη κατέλαβε θέση στο πάνθεoν της Ιστορίας. Εκεί όπου καταγράφονται τα μεγάλα και σημαντικά, αυτά που κάνουν τις χώρες υπερήφανες και αξιοπρεπείς. Κατά κοινή παραδοχή, η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε όλα εκείνα τα συστατικά που δίνουν υπόσταση σε κάθε λέξη. Ενας σοβαρός πολιτικός λόγος, με επιχείρημα, με ιστορικές αναφορές, με διαπραγματευτική ικανότητα, μα πάνω απ’ όλα με ισχύ.
 

Ψηλά η σημαία

Ο πρωθυπουργός μπήκε στο Κογκρέσο, κοίταξε με τα μάτια της Ελλάδας όλο τον πλανήτη και μίλησε για όλα όσα διεκδικούμε ως Εθνος. Με λέξεις καλά τακτοποιημένες, σήκωσε όσο πιο ψηλά γίνεται την ελληνική σημαία, κυρίως όμως έδωσε υπόσταση στο εθνικό επιχείρημα. Παρουσίασε απλά και ρεαλιστικά τα διαχρονικά δίκαιά μας, αποφεύγοντας τις γραφικότητες και την πατριδοκαπηλία. Οσα είχαν κόστος και απομείωναν τη διαπραγματευτική μας ικανότητα απέναντι στους ισχυρούς.

Υπερηφάνεια

Δεν χρειάζεται κανείς να αναζητήσει αν υπήρξαν οφέλη από την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Αρκεί η εικόνα της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, όρθιας να καταχειροκροτεί τον πρωθυπουργό μας. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας κανονικός Ελληνας που να μην ένιωσε εθνική υπερηφάνεια και πόσο μεγάλη αξία έχει αυτό το χειροκρότημα! Ηταν ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, που μπορεί (ποτέ) ως Εθνος να μην το ξαναζήσουμε. Να δούμε δηλαδή πρωθυπουργό να αποθεώνεται εντός του αμερικανικού Κοινοβουλίου. Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

Κεφάλαιο

Είναι πλέον κεφάλαιο ανεκτίμητης διπλωματικής (και όχι μόνο) αξίας για τη χώρα. Και επειδή έχουμε συνηθίσει να επιστρέφουμε γρήγορα στην γκρίνια και στη μικροπολιτική, θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε πιο σοβαρά αυτά που ενώνουν. Να εστιάσουμε στα μεγάλα και σημαντικά, αφήνοντας στην άκρη τα συνθήματα και τις ακροδεξιές κορώνες. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Μητσοτάκης έδειξε τον δρόμο που πρέπει (όλοι) να ακολουθήσουμε, που δεν είναι άλλος από τον δρόμο του ρεαλισμού και της σοβαρότητας.

Με απόλυτη συνέπεια, ο πρωθυπουργός, όσο περνά ο χρόνος, επιβεβαιώνει με πράξεις ότι είναι ένας ηγέτης που έχει θέσει ως στόχο να ψηλώσει σε παγκόσμιο επίπεδο το μπόι της Ελλάδας! Η ομιλία στο Κογκρέσο ήρθε να απογειώσει τη χώρα, γεμίζοντας έναν λαό με υπερηφάνεια και εθνική αξιοπρέπεια.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 21 Μαΐου 2022.