«Η “Αυγή” δεν κάνει αντιπολίτευση με τα χταπόδια. Κάθε μέρα δίνει την πολιτική μάχη για λογαριασμό της Αριστεράς όσο πιο μαχητικά και τεκμηριωμένα μπορεί», επισημαίνοντας επίσης πως «το θέμα εδώ είναι ότι κάποιοι σύντροφοι θεωρούν τον εαυτό τους νόμιμο ιδιοκτήτη της παλικαρίσιας αντιπολίτευσης. Και ως νόμιμοι ιδιοκτήτες της αντιπολίτευσης, θεωρούν όλους τους άλλους νερόβραστους, συμβιβασμένους, θολοκουλτουριάρηδες, δικαιωματιστούληδες, ανίκανους για “αντρίκεια” αναμέτρηση με τον αντίπαλο. Και τους ξινίζουν τα χταπόδια».

Τα παραπάνω δεν τα γράφει κάποιος από τους δημοσιογράφους που ονειρεύεται να «χώσει τρία μέτρα κάτω από τη γη» ο Πολάκης ούτε κάποιος άλλος που ακόμα και σήμερα δεν έχει αντιληφθεί ότι «η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι ΑΛΛΙΩΣ» (πάντα με κεφαλαία). Οι ως άνω επισημάνσεις ανήκουν στον διευθυντή της κομματικής «Αυγής», Αγγελο Τσέκερη, και αποτελούν απάντηση στα όσα υποστήριξε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης. Το γεγονός ότι μέσα από το κομματικό έντυπο της Κουμουνδούρου, και μάλιστα με άρθρο του διευθυντή της εφημερίδας, επιλέγεται να αποδοκιμαστεί η πολιτική μαρκίζα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικό της απόφασης του Τσίπρα να κρατήσει αποστάσεις από τον αψύ Σφακιανό.

Οπως έχουμε γράψει εδώ και αρκετό καιρό, ο πρώην πρωθυπουργός, από την επομένη των εκλογών, δεχόταν εισηγήσεις που τον προέτρεπαν να διαχωρίσει τη θέση του από τον Πολάκη. Επί σχεδόν τρία χρόνια όχι μόνο δεν τόλμησε να υιοθετήσει αυτές τις εισηγήσεις, αλλά, απεναντίας, θεωρούσε ότι ο πρώην υπουργός ήταν χρήσιμος στη μάχη που έδινε με τον Μητσοτάκη και τη Δεξιά. Δυστυχώς για τον ίδιο, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων έρχονται να αποδοκιμάσουν την ανοχή του, δείχνοντας ότι και μόνο η παρουσία Πολάκη είναι αρκετή για να ναρκοθετηθεί ό,τι μα ό,τι επιχειρεί να οικοδομήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε ακόμα πιο εμφανές το πρόβλημα που δημιουργούσε στον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως η ρητορική (κατά τον διευθυντή της «Αυγής») του «ιδιοκτήτη της παλικαρίσιας αντιπολίτευσης».

Πλέον έχει γίνει διά γυμνού οφθαλμού αντιληπτό ότι ο Τσίπρας όχι μόνο έχει καταλάβει πως ο Πολάκης είναι το απόλυτο (πολιτικό) βαρίδι τόσο για τον ίδιο όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, έχοντας συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ζημιάς, φαίνεται ότι αποφάσισε τη σταδιακή αποδόμηση του αψύ Σφακιανού. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Ν.Δ. και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού, αν τελικώς ο πρόεδρος Αλέξης επιμείνει σε αυτό που ξεκίνησε σε σχέση με τον πρώην στενό συνεργάτη του, αυτομάτως το κυβερνών κόμμα χάνει τον βασικότερο εκ των πολιτικών του «χορηγών». Μάλιστα, κατά κοινή παραδοχή, είναι δύσκολο να αντικατασταθεί ο Πολάκης. Δηλαδή ένα στέλεχος που να υπονομεύει τόσο σταθερά και τόσο διαχρονικά κάθε προσπάθεια που καταβάλλει ο Τσίπρας για να σηκώσει κεφάλι.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 4 Ιουνίου 2022