tsipras

Όταν ο Τσίπρας δεν «τσιµπά» στις δηµοσκοπήσεις: Το έλλειμμα ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης και τα νέα παραμύθια

Καταγράφει αξιοσημείωτες απώλειες ο ΣΥΡΙΖΑ

Προβληματισμό, και μάλιστα εντονότατο, στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου προκαλούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Απολύτως λογικό, αφού από το σύνολο των ερευνών προκύπτει η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να ανακτήσει δυνάμεις και να κερδίσει χώρο, ακόμα και στη δυσκολότερη περίοδο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ανησυχητικό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με το γεγονός ότι όχι μόνο δεν καρπώνεται οφέλη από την όποια φθορά της κυβέρνησης, αλλά, απεναντίας, καταγράφει και αξιοσημείωτες απώλειες, γεγονός που ενισχύει την άποψη όσων ισχυρίζονται ότι ο κ. Τσίπρας δείχνει ένδεια σε θέσεις και προτάσεις.

Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που διατηρεί σε όλα τα επίπεδα το προβάδισμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών. Μάλιστα, όσο περνά ο καιρός, το δίλημμα γίνεται και πιο ξεκάθαρο. Ο κόσμος (και δεν μιλάμε μόνο για τους απλούς πολίτες) θα κληθεί να επιλέξει ποιος εκ των Μητσοτάκη και Τσίπρα μπορεί να διαχειριστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα θέματα που τον απασχολούν…

Αυξάνει την επιρροή

Στην παρούσα φάση, η σύγκριση αναδεικνύει ως απόλυτο φαβορί τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος όχι μόνο εξακολουθεί να υπερτερεί στην ικανότητα διαχείρισης των προβλημάτων έναντι του βασικού του αντιπάλου, αλλά και δείχνει να αυξάνει σε όλα τα επίπεδα την επιρροή του στο εκλογικό σώμα. Το βασικό ντεζαβαντάζ για τον κ. Τσίπρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον έχει κυβερνήσει, με το εκλογικό σώμα να έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει, αν θέλει, τον Πλεύρη με τον Πολάκη για υπουργό Υγείας και τον Σταϊκούρα με τον Βαρουφάκη για υπουργό Οικονομικών.

Φοβίζουν

Σε όλες τις συγκρίσεις τα πρόσωπα που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ φοβίζουν τους κανονικούς ανθρώπους, είτε αυτοί είναι επιχειρηματίες είτε δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης, εκείνο που απομειώνει κάθε προοπτική επανόδου στην εξουσία του κ. Τσίπρα είναι η αδυναμία του ιδίου να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι άλλαξε. Οτι ωρίμασε από τα λάθη και κυρίως ότι είναι απαλλαγμένος από τις εμμονές που τον διακατείχαν από την περίοδο που βρισκόταν στο 3%. Και επειδή πολλές φορές μία εικόνα αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις, κατά κοινή παραδοχή τόσο η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η παρουσία του στη ΔΕΘ εκπέμπουν κάτι το παλιό.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας είναι ότι δεν διαθέτει αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Τα όσα λέει δεν πείθουν. Απεναντίας, προκαλούν οργή στο σοβαρό κοινό. Γιατί όσοι γνωρίζουν (και αυτοί είναι πολλοί) αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα και η οικονομία του 2022 δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα και την οικονομία της εποχής που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν τα πάντα στους πάντες, επενδύοντας στον θυμό και στην αντιμνημονιακή διάθεση των πολιτών.

Περί προτάσεων

Σήμερα ο κόσμος επιζητά θετικό αφήγημα και κυρίως θετικές προτάσεις. Αυτό που περιμένει από τον Τσίπρα και τον κάθε Τσίπρα δεν είναι να μάθει πόσο κακός ή καλός είναι ο Μητσοτάκης (γιατί αυτό έχει τη δυνατότητα να το διακρίνει), αλλά το πώς θα γίνει πιο εύκολη η ζωή του με μια άλλη κυβέρνηση. Και αυτό ούτε το λέει ούτε το εγγυάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 24 Σεπτεμβρίου 2022.