«Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευσή μου να εξαντλήσω την τετραετία», δήλωσε για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποίησε στις αρχές της εβδομάδας στην Πάτρα.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι συνομιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μεταφέρουν ακριβώς, αν και όχι και με μεγαλύτερη ένταση, την απόφασή του να εξαντλήσει την τετραετία.

Τώρα προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι κάθε λίγο και λιγάκι ο πρωθυπουργός αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει αυτό που μόλις πριν από μία εβδομάδα μας είχε πει και το οποίο σχετίζεται με την απόφασή του να είναι συνεπής απέναντι στην υπόσχεση που έχει δώσει περί εξαντλήσεως της κυβερνητικής θητείας.

Η πραγματικότητα

Είναι προφανές ότι ο λόγος που το κάνει συνδέεται με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αλλά κυρίως με το ολοένα και επιδεινούμενο και γεμάτο τοξικότητα κλίμα που διαμορφώνεται οριζοντίως στο πολιτικό σκηνικό. Το δεδομένο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Από την άλλη, όμως, υπάρχει και μια πραγματικότητα που συγκρούεται σχεδόν μετωπικά με το… δεδομένο του πρωθυπουργού.

Και αυτή έχει να κάνει με τη δύσκολη σε όλα τα επίπεδα (πλέον) ατζέντα που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, με βασικότερο το θέμα της ακρίβειας, που δείχνει να «πληγώνει» δημοσκοπικά το κυβερνών κόμμα. Το έχουμε ξαναγράψει σε τούτη εδώ τη στήλη, απλώς τώρα το όλο θέμα αποκτά μια επικαιρότητα, η οποία συνδέεται με τη δυναμική που έχουν αναπτύξει τα ίδια γεγονότα.

Κοινή παραδοχή

Με απλά λόγια και ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις και τους όποιους σχεδιασμούς κάνει ο κ. Μητσοτάκης, έμπειροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι «τον χρόνο των εκλογών θα τον καθορίσουν η πυκνότητα του τοξικού κλίματος και τα γεγονότα που θα προκύψουν κατά το προσεχές διά στημα». Πέραν τούτου, και μιας και μιλάμε για την υφιστάμενη πραγματικότητα, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι υπό τις επικρατούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα η κυβέρνηση και, κυρίως, να αποδώσει σε επίπεδο έργου για τους επόμενους οκτώ μήνες.

Όπως αντιλαμβάνονται και οι πλέον αδαείς, η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι η τοξικότητα λειτουργεί ανασταλτικά σε όλα τα επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δυναμική που έχουν (ήδη) αναπτύξει τα γεγονότα θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και το ίδιο το γεγονός, που εν προκειμένω είναι οι εκλογές. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ακόμα και τώρα ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει ο ίδιος τις εξελίξεις, αναχαιτίζοντας με την απόφασή του τη δυναμική που έχουν αναπτύξει (και αυτό φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού) τα γεγονότα για να… αποφασίσουν.

Οι δημοσκοπήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προκύπτει και από το σύνολο των δημοσκοπήσεων, εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος παίκτης του πολιτικού παιχνιδιού, άρα διαθέτει ακόμη την ευχέρεια να πείσει τον λαό για την αναγκαιότητα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Με δεδομένο ότι έχουν μείνει τρεις-τέσσερις μήνες μέχρι την ουσιαστική λήξη της κυβερνητικής θητείας, η απόφαση για πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατόν θα εκλαμβανόταν ως απολύτως λογική εξέλιξη από την πλειονότητα των πολιτών.

Απεναντίας, ακόμα και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. αντιλαμβάνονται ότι η τοξικότητα με την οποία έχουν γεμίσει την πολιτική ζωή Τσίπρας και Ανδρουλάκης υπονομεύει κάθε σοβαρή κυβερνητική πρωτοβουλία. Και επειδή η σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στα γεγονότα να… αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 26 Νοεμβρίου 2022.