Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει εισέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιµάζοντας την επίσηµη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Ως γνωστόν, το Σάββατο 22 Απριλίου διαλύεται και επισήµως η Βουλή και από κει και πέρα όλα (µα όλα) θα κινούνται σε αµιγώς προεκλογικούς ρυθµούς. Ήδη µάλιστα ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να σχεδιάζει τις πρώτες εκδηλώσεις, µε εµβληµατικότερη εκείνη στο λιµάνι των Χανίων, µπροστά από το Αρσενάλι και µε φόντο τον Φάρο, σήµα κατατεθέν της πόλης, από όπου ξεκίνησαν την πολιτική τους διαδροµή ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση, που θα πραγµατοποιηθεί το βράδυ της 22ας Απριλίου και θα σηµατοδοτήσει, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, την επίσηµη έναρξη της µακράς προεκλογικής περιόδου. Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης επέλεξε το λιµάνι των Χανίων για να ξεκινήσει την πορεία προς τον λαό δείχνει δύο πράγµατα. Το ένα συνδέεται µε το νήµα της Ιστορίας και το άλλο µε το προσωπικό στοίχηµα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός σε αυτές τις κρίσιµες για τη χώρα εκλογές, η Κρήτη να «βαφτεί γαλάζια».

Η ιστορική διαδρομή

Ο συµβολισµός του πρώτου είναι πολύ µεγαλύτερος, αφού έχει να κάνει µε την ιστορική διαδροµή της οικογένειας, µα κυρίως µε τον διαχρονικό ρόλο που έχουν διαδραµατίσει τα Χανιά προκειµένου να επικρατήσουν στην πολιτική σκηνή οι δυνάµεις του Κέντρου.

Από τη γενέτειρα των Βενιζέλων και των Μητσοτάκηδων αρχίζει το οµολογουµένως δύσκολο ταξίδι του νεότερου Μητσοτάκη, ο οποίος οφείλει µέσα στον επόµενο έναν µήνα να πείσει την πλειονότητα των πολιτών να ανανεώσουν την εµπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Σύµφωνα µε τους γνωρίζοντες, η οµιλία των Χανίων θα αποτελεί έναν πολιτικό οδηγό, πάνω στον οποίο θα κινηθούν τα κυβερνητικά στελέχη µέχρι την 21η Μαΐου.

Με άμεσο λόγο

Με δεδοµένο όµως και τον συµβολισµό, θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από σίγουρο ότι για πρώτη φορά από την ηµέρα που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ο Μητσοτάκης θα απευθυνθεί µε έναν πιο άµεσο (και ανθρώπινο) λόγο προς τους συµπατριώτες του, ζητώντας τους να του δώσουν τη δύναµη να κάνει ακόµα πιο ισχυρή την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, θα µιλήσει για άτυπο «συµβόλαιο τιµής», που έχει να κάνει αποκλειστικά και µόνο µε τον Κρητικό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τα τελευταία τέσσερα χρόνια κατάφερε µε προσωπικές παρεµβάσεις να ξεµπλοκάρει τα µεγαλύτερα έργα υποδοµής, που είχαν βαλτώσει επί των ηµερών της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Στην Αθήνα

Αµέσως µετά τα Χανιά προγραµµατίζεται µεγάλη εκδήλωση τη ∆ευτέρα στην Αθήνα, ενώ, σύµφωνα µε αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, τη µεθεπόµενη Τρίτη θα ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και το κυβερνητικό πρόγραµµα της επόµενης τετραετίας, που στηρίζεται στους εξής βασικούς άξονες: τις αλλαγές που θα προωθηθούν στην Υγεία, στο κράτος και στη ∆ικαιοσύνη, ενώ έµφαση θα δίνεται και στη βελτίωση των µισθών.

Με βάση το πλάνο που έχει καταρτίσει το Μαξίµου, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει σε όλη την επικράτεια, ενώ ανά µία ηµέρα θα επισκέπτεται δήµους και υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Στόχος είναι µέχρι τις εκλογές να έχει φτάσει και στον τελευταίο πολίτη που θα προσέλθει στις κάλπες το µήνυµα της προοπτικής και της συνέχειας.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 14 Απριλίου 2023