Εκλογές, λοιπόν, τον Μάιο.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πότε θα πάμε στις κάλπες και ουσιαστικά έδωσε το έναυσμα για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Βεβαίως, αυτές οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές παθογένειες και αδυναμίες. Προφανώς έγιναν μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, αλλά εάν η κατάσταση και ο εξοπλισμός στα τρένα ήταν διαφορετικά και αν υπήρχε καλύτερη εκπαίδευση, το δυστύχημα αυτό δεν θα είχε συμβεί. Πάντως, διανύουμε ήδη μια οιονεί προεκλογική περίοδο. Σε λίγες εβδομάδες, οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να κάνουν τις επιλογές τους στην κάλπη για την επόμενη τετραετία.

Βεβαίως, είναι πολύ πιθανόν ότι θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αφού με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο ψήφισε και έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, είναι πολύ δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την απλή αναλογική αφού προηγουμένως είχε εκλεγεί και σχημάτισε κυβέρνηση δύο φορές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο κατηγορούσε μεν, χρησιμοποιούσε δε όταν «έβγαιναν τα κουκιά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές ανεδείχθη κυβέρνηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, παρά το γεγονός ότι ιδεολογικά και πολιτικά εξέφραζε την αντίθεσή του με εκείνο το εκλογικό σύστημα. Με έναν πολιτικό καιροσκοπισμό χρησιμοποιούσε εκείνο τον εκλογικό νόμο που κατηγορούσε προκειμένου να αναδειχθεί κυβέρνηση. Όταν πλέον διέβλεπε από όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα ότι δεν θα κατάφερνε μία ακόμη εκλογική νίκη και ότι θα οδηγείτο στην αντιπολίτευση, τότε θυμήθηκε τις ιδεολογικές καταβολές του και έφερε την απλή αναλογική, με την οποία θα γίνουν οι επερχόμενες εκλογές, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Το εκλογικό αυτό σύστημα το δοκιμάσαμε ήδη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί εφαρμόστηκε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Το αποτέλεσμα υπήρξε τραγικό. Περισσότεροι από 120 δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα ήταν αδύνατο να διοικηθούν, γιατί η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη σε αυτούς τους δήμους δεν διέθετε την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα η μειοψηφία να ποδηγετεί, να ελέγχει και να περιορίζει το δικαίωμα της λήψης αποφάσεων στην πλειοψηφία.

Ωστόσο, η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι και η πλέον κρίσιμη, γιατί θα προσδιορίσει και θα δώσει το πρόκριμα για το ποιον επιθυμεί ο ελληνικός λαός να τον κυβερνήσει στην επόμενη τετραετία. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή. Θα διαφανεί όμως ξεκάθαρα η επιθυμία του ελληνικού λαού και η εντολή που θα δώσει προς τα κόμματα, προς το πολιτικό σύστημα. Οι επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσουν αρκετά το πολιτικό τοπίο. Πάντως, τα διδάγματα που αποκομίσαμε από το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν στα χρόνια της Μεταπολίτευσης έδειξαν ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήταν περισσότερο αποτέλεσμα ανάγκης παρά επιθυμία των Ελλήνων πολιτών. Όπως έδειξαν και ότι τα σχήματα που προέκυψαν από τέτοιες συνεργασίες είτε υπήρξαν αδύναμα είτε συνέκλιναν όχι με βάση μια προηγούμενη προγραμματική συμφωνία, αλλά κυρίως με βάση τη νομή της εξουσίας.

Τουλάχιστον, αυτό διαπιστώθηκε απόλυτα στην προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπου ιδεολογικά, πολιτικά και προγραμματικά δεν υπήρχε καμία απολύτως σχέση των δύο κομμάτων που απετέλεσαν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σίγουρα τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο ελληνικός λαός. Είναι όμως αναγκαίο να επικρατήσει η λογική και όχι το θυμικό ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι προκλήσεις στο επόμενο διάστημα με αποφασιστικότητα, με δυναμική και με ρεαλισμό. 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/3