Εγινε φανερό από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, ότι Αθήνα και Άγκυρα θέλησαν να μην αφήσουν προς «ενδιαφερόμενους τρίτους» εντυπώσεις οξυμένης «έντασης» μεταξύ των δύο χωρών.

Αντιθέτως, δόθηκε δημοσίως ένα σήμα διάθεσης για μία λευκή «ισοπαλία» χωρίς κανένα εμφανές στοιχείο πολιτικής αιχμής, με την Αθήνα αποφασισμένη να μην αντιδράσει ιδιαιτέρως στη «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» από τον κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη και να τον καλωσορίσει στη θερμή αγκαλιά του ομόλογου του, κ. Ν. Δένδια λίγες ώρες αργότερα με θέα την Ακρόπολη.

Το γιατί ούτως αποφάσισε η Αθήνα, το ξέρει βεβαίως καλύτερα η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με «εκκρεμή» όλα τα ζητήματα των ελληνο-τουρκικών υποθέσεων και της διεθνώς παράνομης συμπεριφοράς στης Αγκυρας που καταδικάζει η ΕΕ, οδηγείται στη Συνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για μία συνάντηση «κορυφής» Μητσοτάκη-Ερντογάν τον ακριβή στόχο της οποίας ουδείς ακόμη γνωρίζει.

Για την Τουρκία, το βέβαιο είναι, ότι εφόσον τα δύο μέρη συζητούν «με αμοιβαία βούληση» για μια «θετική ατζέντα», όπως δηλώνεται από την ελληνική πλευρά, και παραλλήλως συνάπτουν οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες, θα περιμένει με «καθαρό μέτωπο» τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δεν παρέλειψε πάντως να δηλώσει στην τελευταία κοινή εμφάνιση του με τον κ. Δένδια, ενώπιον σιωπηλού δημοσιογραφικού ακροατηρίου, ότι η Τουρκία προσβλέπει σε επίλυση των ζητημάτων «με σεβασμό στο δίκιο κα σύμφωνα με κοινά συμφέροντα» με την Ελλάδα «χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Η Αθήνα δεν απάντησε σε αυτό. Και το «σόου» τελείωσε βιαστικά εκεί.
Τα «άλλα» αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου θα φανούν σύντομα σε όλο το φάσμα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και βεβαίως στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Όσο για τους στόχους τη Τουρκίας, απέναντι στην Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ,πριν δειπνήσει με τον κ. Δένδια, τους παρουσίασε ξεκάθαρα στη δισέλιδη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο κυριακάτικο «Βήμα».