Κατά κοινή ομολογία, δεν της πάνε καλά τα πράγματα της κυβέρνησης. Από όσα "χαρτιά" τράβηξε από την αρχή της χρονιάς, ούτε ένα δεν της βγήκε. Η λύση του Σκοπιανού δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και το μόνο που θα αφήσει η προσπάθεια επίλυσης πίσω της είναι η οργή εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το "μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη γέννηση του ελληνικού κράτους" δεν κάνει πια ούτε μονόστηλα στην Αυγή. Ο "αυτόματος μηχανισμός ρύθμισης χρέους" έγινε "ημιαυτόματος" και σύντομα θα γίνει και "ημι-μηχανισμός". Το αφήγημα περί καθαρής εξόδου "τσαλακώνεται" από τον ίδιο τον Υπουργό Οικονομικών. Και μια σειρά από αποκαλύψεις γκρεμίζουν το μύθο του ηθικού πλεονεκτήματος.

Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να αλλάξει η κυβέρνηση τα αρνητικά μηνύματα που λαμβάνει η κοινωνία; Να "πυροβολήσει τον αγγελιοφόρο", κατά την προσφιλή έκφραση στους Αγγλοσάξονες. Είναι μια τακτική που η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά, αλλά το τελευταίο διάστημα αποφάσισε να την οδηγήσει στα άκρα, όπως δείχνει και η πρωτοφανής επίθεση στα "Παραπολιτικά".

"Έμαθε να γράφει πριν μάθει να διαβάζει" έγραψε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον Ιανουάριο του 2018 για να χλευάσει δημοσιογράφο που τόλμησε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. Για "αυτοεξευτελισμό" κατηγορούσε δημοσιογράφους η κυβέρνηση λίγους μήνες νωρίτερα. "Η ΝΔ συνεργάζεται με τα συστημικά ΜΜΕ", έλεγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον Ιούλιο του 2017, αφήνοντας επίτηδες ανοιχτό το πεδίο ορισμού των "συστημικών ΜΜΕ" ώστε να συμπεριλαμβάνει κάθε φορά όσα δεν απηχούν την κυβερνητική ρητορική. Για "γραφική προπαγάνδα" κατηγορούσε τη ΝΔ και ορισμένα ΜΜΕ ο κ. Τζανακόπουλος το Νοέμβριο του 2017. Οι επιθέσεις του Μαξίμου και πολλών Υπουργών κατά εφημερίδων, καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών είναι τόσες πολλές που χρειάζεται ολόκληρος τόμος για να χωρέσουν...

Τώρα, όμως, η δημοσιογραφική πένα χτύπησε στο ευαίσθητο σημείο των κυβερνώντων: Στο δήθεν "ηθικό πλεονέκτημα", που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να πείσουν ότι είναι υπαρκτό. Κι έρχεται - μέσω των Παραπολιτικών - ένα πρόσωπο με ονοματεπώνυμο (όχι προστατευόμενος μάρτυρας...) και καταθέτει επώνυμα ότι πιέστηκε να δώσει μίζα από συγκεκριμένο συνεργάτη συγκεκριμένου υπουργού. Η συνήθης επίθεση σε κάθε μέσο που ασκεί κριτική δεν κρίνεται αυτή τη φορά επαρκής από το Μαξίμου. Η αντίδραση είναι λυσσαλέα: "Συμμορίτικη ασυδοσία", "ναρκέμποροι", "άθλια δημοσιεύματα" είναι οι φράσεις που εκστομίζει όχι ο εκπρόσωπος κάποιας μαφιόζικης οργάνωσης, αλλά της ελληνικής κυβέρνησης. Χολή, εμπρηστική επίθεση κατά δημοσιογράφων και εκδοτών και φυσικά για την ταμπακιέρα τίποτα.

Η κυβέρνηση ελέγχει και ασκεί την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία. Ευτυχώς η τρίτη εξουσία, η δικαστική, παραμένει ανεξάρτητη και θα είναι ο τελικός κριτής των πάντων.