Μία και μοναδική διαβεβαίωση έδωσε από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής.

Ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί ποτέ.

Ο κ. Κουρουμπλής δεν παραιτείται, λοιπόν, για λόγους ευθιξίας, αλλά ούτε και η κυβέρνηση του ζητεί να το πράξει. Ο λόγος είναι απλός. Μια τέτοια κίνηση σημαίνει ότι η παρούσα κυβέρνηση και ο υπουργός της αναλαμβάνουν την ευθύνη για την ελλιπέστατη, προβληματική και καταστροφική διαχείριση της κρίσης από το ναυάγιο του περασμένου Σαββάτου. Και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί, όπως έχουμε αναφέρει, πεποίθηση της κυβέρνησης αυτής είναι ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και οι επόμενοι.

Όμως, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της οικολογικής και οικονομικής τραγωδίας, οι κυβερνητικές ευθύνες αυξάνονται, δεν μειώνονται.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι το ναυάγιο έγινε, δυστυχώς, Σαββατοκύριακο και, ως γνωστόν, οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, το ελληνικό κράτος γενικότερα, δεν λειτουργεί στο τέλος της εβδομάδας, επομένως τίποτα δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

Το δεύτερο είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας (άνθρωποι άσχετοι με τα θέματα της θάλασσας - και δεν φταίνε αυτοί γι' αυτό) ομολογούν τώρα το αυτονόητο. Ότι δηλαδή δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν ευθύς εξαρχής το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Tο τρίτο είναι ότι ο υπουργός Ναυτιλίας ουδόλως κατάλαβε ότι καίγεται το υπουργείο και η καρέκλα του και γύρισε με το πάσο του από το Λονδίνο, κρατώντας μάλιστα για τον εαυτό του το «μυστικό» που τον κράτησε εκεί, στο κέντρο του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, το οποίο πρέπει, εκτός των άλλων, να αποφασίσει αν λόγω Brexit θα παραμείνει στο Σιτι ή θα μετακομίσει.

Το τέταρτο στοιχείο είναι ότι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων EMSA ειδοποιήθηκε με καθυστέρηση, καίτοι επικεφαλής της είναι ο ομόγλωσσος Κύπριος επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης.

Το πέμπτο και απολύτως σοβαρό για την ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι ότι εν μέσω ναυαγίου και καταστροφής αποκαλύπτονται τραγελαφικά και απολύτως σοβαρά επιτόπια γεγονότα λαθρεμπορίου καυσίμων και έρχονται στο φως σκοτεινές διαδρομές απόλυτης διαπλοκής για τη διατήρηση ακατάλληλων και επί της ουσίας προ πολλού παροπλισμένων πλοίων.

Αποδεικνύεται δηλαδή στην πράξη ότι παραβιάζονται κατάφορα βασικές δεσμεύσεις της παρούσας κυβέρνησης για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της διαπλοκής πάσης μορφής.

Και γι' αυτόν και μόνο τον λόγο μια σοβαρή κυβέρνηση έπρεπε να έχει ζητήσει παραιτήσεις και έρευνες σε βάθος.

Αλλά…