«Για να υπάρξει σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει κάποιο επενδυτικό σοκ. Συνεπώς η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες επενδύσεις, μέγεθος που κρύβει μεγάλο ρίσκο».

Αυτό αναφέρεται στην Ενδιάμεση Έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία, με βάση τα στοιχεία της, αμφισβητεί σε μεγάλο βαθμό τη σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη στη χώρα.

Αν αποδεχθούμε ότι και η ΓΣΕΕ δεν αποτελεί... δάκτυλο της αντιπολίτευσης και των εχθρών του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Ενδιάμεση Έκθεσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση. Επιμένει η ΓΣΕΕ ότι η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει την κατάσταση και να μειώσει τον βαθμό αισιοδοξίας της για τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, διότι αυτή δεν στοιχειοθετείται από τους δείκτες, αλλά στηρίζεται μόνο «σε αυταπάτες, εκτιμήσεις ή ακόμα και ψευδαισθήσεις».

Η Έκθεση εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά δύσκολος ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% μέχρι το τέλος του 2017, διότι για να γίνει κάτι τέτοιο, η ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2017 έπρεπε να έχει αγγίξει το 6%!

Σε ό,τι αφορά στον τομέα των επενδύσεων, η Έκθεση αναφέρει ότι παρουσιάζεται μεν μια σταθεροποίηση, για να ανακτηθούν όμως τα επίπεδα προ κρίσης (σ.σ.: που δεν ήταν δα και κολοσσιαία), ο μέσος ρυθμός των επενδύσεων του 2016 πρέπει να συνεχιστεί αμείωτος μέχρι το 2033.

Στην πεζή και φτωχή πραγματικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι αλλιώς. Οι επενδύσεις μπορούν να περιμένουν έξω από την πόρτα. Στην περίπτωση του Ελληνικού, μάλιστα, η επένδυση πρέπει να περιμένει… να καθαρογραφεί η απόφαση του ΚΑΣ, για να ξέρουν όλοι πού πατάνε και κυρίως οι επενδυτές, που δεν έχουν πει τον τελευταίο λόγο τους.

Το επικίνδυνο της ιστορίας είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση, που κανονικά έπρεπε να βρίσκεται σε επενδυτική φρενίτιδα με βάση τις εξαγγελίες της, όχι μόνο δεν έχει πατάξει μορφές κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού από το παρελθόν, αλλά αυτήν τη στιγμή φροντίζει να τους θωπεύει, μήπως και χάσει και αυτές τις απαραίτητες ψήφους μέσα στο προεκλογικό πλαίσιο που στήνει σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Το Ελληνικό, τα ταξί, οι «κουφές» προσλήψεις από εδώ και από εκεί και τόσα άλλα δεν μπορούν να ενταχθούν… σε επενδυτικό πλαίσιο. Εντάσσονται όμως μια χαρά στο ψηφοθηρικό πλαίσιο.