Με την αποχώρηση του κ. Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, στο χθεσινό Eurogroup, κλείνει η δυσκολότερη, μέχρι αυτήν τη στιγμή, περίοδος της ιστορίας της ευρωζώνης, που ταρακουνήθηκε συθέμελα από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, οδήγησε πέντε κράτη-μέλη της σε μνημόνια και έριξε στα Τάρταρα (οικονομικώς και κοινωνικώς) την Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται τελευταία όλων να βγει από το 3ο μνημόνιο, που προκάλεσε και συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση.

Ο κ. Σόιμπλε θα μείνει στην πρόσφατη οικονομική ιστορία της ευρωζώνης για τρία πράγματα:

- Ως ο απόλυτος διαχειριστής της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, με προσωπικό εργαλείο ένα άτυπο και ανεπίσημο μέχρι των ημερών του όργανο, το Eurogroup, το οποίο ο ίδιος ανήγαγε παρατύπως στο ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε., με τη σιωπηρή ανοχή και τον φόβο των υπόλοιπων εταίρων.

- Ως ο μοναδικός Ευρωπαίος πολιτικός που συνέλαβε, επέμεινε και δολοπλόκησε εμφανώς υπέρ του Grexit - ως «τιμωρίας» της απείθαρχης και απροσάρμοστης χώρας στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης της, με τήρηση του «μοντέλου Σόιμπλε».

- Ως ο Γερμανός πολιτικός που εκμεταλλεύτηκε κατά τρόπο αριστοτεχνικό υπέρ της χώρας του ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, καθιστώντας τη Γερμανία την πρώτη οικονομική δύναμη και γι' αυτό -και δικαίως- παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα του.

Ο κ. Σόιμπλε δαιμονοποιήθηκε στην Ελλάδα όσο κανένας άλλος σύγχρονος πολιτικός, με σφοδρότητα που ξεπέρασε ακόμα και την αντιαμερικανική φρενίτιδα την περίοδο της χούντας και του πραξικοπήματος στην Κύπρο, ακόμα και με λεκτικές και εικονικές προσβολές ανεπίτρεπτες για την ελληνική ευγένεια.

Κατά μία άποψη, ο κ. Σόιμπλε ήταν ο -δύσκολος και σκληρός- αποδιοπομπαίος τράγος μεγάλης μερίδας Ελλήνων πολιτικών, κυρίως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που χρέωσε μονομερώς στον Γερμανό πολιτικό τα καταστροφικά για τη χώρα αποτελέσματα όλης της προχειρότητα της πολιτικής τους, όλων των διαπραγματευτικών λαθών τους, προκειμένου να δικαιολογήσουν από το καλοκαίρι του 2015 και εντεύθεν όλες τις πολιτικές κωλοτούμπες που έχουν κάνει.

Ο κ. Σόιμπλε εξαγριώθηκε όταν η Αθήνα δεν τήρησε τους κανόνες «του» για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα και προσωποποίησε το θέμα, δυσκολεύοντας απάνθρωπα την Ελλάδα σε κάθε βήμα της.

Η κυρία Μέρκελ διέσωσε την Ελλάδα κρατώντας τη στην ευρωζώνη. Με μεγάλα πολιτικά ανταλλάγματα εκ μέρους της Αθήνας, βεβαίως. Αλλά άφησε πίσω της τον κ. Σόιμπλε, με τη σωματοποιημένη, πλέον, προσωπική πολιτική του απέναντι στην Ελλάδα.