Με δύο καλά διαπιστευτήρια μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας για συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντ. Τραμπ.

Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που πληρώνουν κανονικά τη συνδρομή τους στον κοινό κορβανά της συμμαχίας. Μπορεί να φαίνεται αμελητέο το θέμα, όχι όμως και για τον κ. Τραμπ, ο οποίος στην πρώτη κιόλας συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες περίπου τους κατσάδιασε ως… μπαταχτσήδες.

Το δεύτερο, σπουδαιότερο και ίσως καθοριστικό διαπιστευτήριο της Ελλάδας είναι η βάση της Σούδας.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια πάγιο αμερικανικό αίτημα παραμένει η ανανέωση της σχετικής διμερούς συμφωνίας, που θα επιτρέπει στην αμερικανική πλευρά να επεκτείνει εδαφικώς αλλά και να εκσυγχρονίσει τη βάση της Σούδας. (Περιττό να αναφερθεί ότι… περιμένοντας στο ακουστικό τους, οι Αμερικανοί έχουν ήδη προχωρήσει μόνοι τους σε αναγκαίες επεκτάσεις).

Μόλις τον Αύγουστο η κυβέρνηση στα γρήγορα πέρασε από τη Βουλή την ανανέωση της συμφωνίας για τη βάση στη Σούδα κατά έναν μόλις χρόνο, γεγονός που κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τις ΗΠΑ. Ανακούφισε όμως, πρόσκαιρα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που το μόνο που της έλειπε, κατακαλόκαιρο, ήταν πιθανές εσωκομματικές αντιδράσεις για «παράδοση άνευ όρων» μιας ακόμα «κόκκινης γραμμής» εναντίον των βάσεων κ.λπ. στην Ελλάδα.

Τα ψέματα όμως φαίνεται να τελειώνουν, καθώς η αμερικανική πλευρά, με τον κ. Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, θα απαιτήσει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, την ανανέωση της συμφωνίας για τη Σούδα, για έξι χρόνια κατά πάσα πιθανότητα, ώστε να υπάρξει ο ικανός χρόνος εκσυγχρονισμού και επέκτασης της βάσης.

Για την αμερικανική πλευρά η Σούδα, εκτός από «προωθημένη» αεροπορική βάση, αποτελεί και τη μοναδική ναυτική βάση στην Ανατολική Μεσόγειο, που βεβαίως μπορεί να εξυπηρετήσει και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Υπολογίζεται ότι για τις αναγκαίες μετατροπές ελλιμενισμού και λοιπές επεκτάσεις η Ουάσιγκτον ενδεχομένως θα δαπανήσει 2-3 δισ. δολάρια και γι' αυτό ακριβώς επιδιώκει μια μακράς διάρκειας νέα συμφωνία με την Ελλάδα για τη Σούδα.

Μια πιθανή τέτοια συμφωνία θα προσφέρει στην Ελλάδα ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στην Τουρκία, καθώς η Άγκυρα διαθέτει, σχεδόν απέναντι από τη Χίο, τη μεγάλη της εθνική ναυτική βάση του Ακσάζ, την οποία δεν έχει παραχωρήσει στις ΗΠΑ και ενδεχομένως θα απαιτήσει τεράστια ανταλλάγματα, που δεν συμφέρουν την αμερικανική πλευρά, αν καταλήξει στη Σούδα.