Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει αόρατες και αόριστες προόδους στη γ’ αξιολόγηση, ο ESM απελευθερώνει την υποδόση των 800.000.000 ευρώ, έστω και αν το Δημόσιο δεν έχει ξοφλήσει μέρος από τα «φέσια» του σε ιδιώτες και συντάξεις, η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, τα προαπαιτούμενα δεν θα είναι εμπόδιο και, έτσι, από τώρα ετοιμάζει «το κοινωνικό μέρισμα» για τους αναξιοπαθούντες, που θα ορίσει η ίδια.

Τα παραπάνω είναι αληθινά γεγονότα και όχι αποτέλεσμα παραισθήσεων. Η χαλάρωση των δανειστών απέναντι στην κυβέρνηση είναι πρωτόγνωρη. Αλλά αυτό συμβαίνει γιατί την έχουν δέσει χεροπόδαρα για τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κάθε χρόνο (περίπου 7 δισ.), από το οποίο θα εξοφλούνται τα δανεικά. Δηλαδή, ακόμα και εκτός μνημονίου, η χώρα θα παρουσιάζει μια αναγκαστική εκροή ρευστότητας προς το εξωτερικό, στερούμενη αναπτυξιακών πόρων της.

Επιπροσθέτως, οι δανειστές θέλουν πράγματι να κλείσουν μια ώρα γρηγορότερα τη μελανή σελίδα των αποτυχημένων ελληνικών μνημονίων διάσωσης, ώστε να μην αμαυρώνεται η εικόνα της «αναπτυξιακής» ευρωζώνης που στήνεται.

Αυτό σημαίνει ότι οι πρώην δανειστές -από τον Αύγουστο του 2018- θα ρίξουν την Ελλάδα στα βαθιά νερά των διεθνών αγορών, όπου ο καθείς γνωρίζει ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο άσχημα -λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού- και χωρίς σωσίβιο. Γι’ αυτό ακριβώς και η κυβέρνηση πασχίζει από τώρα να φτιάξει «ένα κομπόδεμα» περίπου 12 δισ. ευρώ, για να μπορεί να εξυπηρετεί τις δανειακές υποχρεώσεις της χωρίς άμεσο στρίμωγμα και κινδύνους εκ νέου χρεοκοπίας.

Με την αδιαφορία των σημερινών δανειστών, η κυβέρνηση δημιουργεί αυτό το «κομπόδεμα» με την υψηλή φορολογία επί παντός επιστητού, οδηγώντας τους φορολογουμένους σε ακατάσχετη αιμορραγία ετών.

Και επειδή αυτό σημαίνει καταβαράθρωση στις επόμενες εκλογές, η κυβέρνηση εφηύρε το «κουφετάκι» της απόδοσης του «κοινωνικού μερίσματος». Δηλαδή, μέρος των χρημάτων από την υπερφορολόγηση των πολιτών... θα τα επιστρέφει η ίδια και χωρίς τη συναίνεσή τους σε ορισμένους άλλους αναξιοπαθούντες, που θα τους ορίζει η ίδια - κάτω από το αδιάφορο, πλέον, μάτι των δανειστών. Ετσι στήνεται η τέλεια προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, με ψηφοφόρους-επαίτες για κάποια λίγα ευρώ και αόριστες υποσχέσεις για μελλοντικές μονιμοποιήσεις.