Η κυβέρνηση διαθέτει ένα πολιτικό πλεονέκτημα - πολιτικό όπλο, ανάλογο του οποίου δεν εμφανίζει, σε αυτό τον υπέρτατο βαθμό, καμιά άλλη, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο: της μόνιμης κωλοτούμπας, μετά κυνισμού και σθένους.

Η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη ότι επί της ουσίας δεν έκλεισε στη Βουλή υπέρ αυτής η υπόθεση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία (η οποία πλέον μπορεί να θεωρείται άκυρη, αφού παραμένει εκκρεμής από τον περασμένο Αύγουστο), πολύ απλά... την καταργεί. Ετσι θεωρεί ότι αυτή έχει τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο για την αποφυγή της μόνιμης οσμής σκανδάλου, την οποία σκοπεύει να συντηρήσει η ΝΔ για πολύ καιρό.

Η σανίδα σωτηρίας είχε, άλλωστε, προσφερθεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τις παραμονές της επίμαχης συζήτησης στη Βουλή ανέσυραν από τα βάθη της αριστερής συνείδησής τους τη διαπίστωση ότι με τη συμφωνία η Σαουδική Αραβία θα χρησιμοποιούσε ελληνικά βλήματα για τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη και γι’ αυτό έπρεπε να ακυρωθεί η εν λόγω συμφωνία, μέσω της αρμόδιας Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Το πολύτιμο σωσίβιο έπιασε προς στιγμήν ο υπουργός Αμυνας στη Βουλή και η κυβέρνηση το μετέτρεψε σε σωσίβια λέμβο της, όταν η ΝΔ ζήτησε την κλήτευση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η ίδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, με την ίδια σύνθεση, από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, είχε στηρίξει ολόθερμα όλα τα στάδια της υλοποίησης της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία χωρίς τύψεις και αριστερές ενοχές.

Το γελοιωδέστερο της υπόθεσης είναι ότι η νέα (γνωμοδοτική) αρνητική απόφαση της επιτροπής, που αναμένεται σε λίγες ημέρες, θα... εξουδετερώσει αυτομάτως τις αποφάσεις δύο συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ (ανώτατου κυβερνητικού εκτελεστικού οργάνου), τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2017, για πώληση 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, που ξαφνικά κατέβηκαν στα 100.000 βλήματα στην «επίσημη» υπογραφή της συμφωνίας τον Αύγουστο.

Το γελοίο της μεθόδευσης ουδόλως απασχολεί την κυβέρνηση, βεβαίως. Διότι, η απορριπτική -εκ των υστέρων- γνωμοδότηση της επιτροπής θα επιτρέψει την ακύρωση της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία, επομένως... ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ο υπουργός Αμυνας απαλλάσσεται όλων των ευθυνών για μια υπόθεση που δεν υπάρχει πλέον και η κυβέρνηση ανοίγει το κλουβί της ως αθώα περιστερά.

Που άφησε, όμως, ανεξίτηλη την κουτσουλιά της.