Σειρά σχολιαστών της εκσυγχρονιστικής Κεντροαριστεράς και του «μεταμοντέρνου» ακραίου Κέντρου εξέφρασαν, με κομψό φυσικά τρόπο, την αντίθεσή τους στο ότι επετράπη τελικά στους αγρότες να βρεθούν στο κέντρο της πρωτεύουσας με τα τρακτέρ τους και όχι πεζή. Χωρίς τα σύμβολα δηλαδή της εργασίας τους και της κοινωνικής τους ζωής. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ότι απαγορεύεται στα γεωργικά μηχανήματα να κυκλοφορούν στις εθνικές οδούς. Πολύ περισσότερο στους δρόμους των πόλεων, και σε κάθε περίπτωση στην Αθήνα. Η επίδειξη αυτή «επιλεκτικού μικροαστισμού» των ανθρώπων των πόλεων απέναντι στους ανθρώπους της υπαίθρου ήρθε ως μια ακόμη επιβεβαίωση ότι αυτοί που ασκούν επιθετικά τη «new age» διανόηση του μετανθρωπισμού, σαν άσκηση «καθωσπρεπισμού» που παρακάμπτει την πραγματική ζωή και τις παραμέτρους της, αναφερόμενοι σε μια υπερφυσική και παραφυσική εκδήλωση «δικαιωματισμού», είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν μια κοινωνία σε εσωτερική αποξένωση, συγκρουσιακή πόλωση και τελικά εξτρεμιστική δραστηριότητα ή εκτόνωση.

Ευτυχώς οι απόψεις τους και οι προσεγγίσεις τους περί «νόμου και τάξης» δεν ακούμπησαν, όπως από την αρχή έγινε φανερό, τον πρωθυπουργό. Γιατί αυτός με την αντίληψη, την εμπειρία και τα πραγματικά χαρακτηριστικά εθνικού αστισμού που τον διακρίνουν ως κυβερνήτη των Ελλήνων εν συνόλω, ανέδειξε τη δίκαιη ευελιξία που όφειλε να επιδείξει η πολιτεία και η διακυβέρνηση στο λογικό αίτημα που είχαν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι αλιείς της χώρας να τους επιτραπεί με τον συμβολισμό των μηχανικών εργαλείων τους να κάνουν τη συγκέντρωσή τους. Όχι από τα «μπλόκα» της περιφέρειας αλλά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Οι οδηγίες του κ. Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του και την κρατική δομή λειτούργησαν σε άψογο βαθμό. Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Οι διαδρομές τους προς αυτήν έγιναν με ασφάλεια, υπό τις οδηγίες και την καλή συνεργασία με τις δυνάμεις της Τροχαίας.

Οι πολίτες της Αθήνας, έγκαιρα και άρτια ενημερωμένοι από την Αστυνομία, δεν ταλαιπωρήθηκαν στους δρόμους, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, όπου τεχνικά δεν θα μπορούσαν να παρακαμφθούν τυχόν καθυστερήσεις.

Ο σχολιασμός της κυβέρνησης, διά στόματος όλων των αρμοδίων περί της ενημέρωσης παραγόντων, ότι οι εικόνες της συγκέντρωσης των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, το ογκώδες αυτό συλλαλητήριο, θα χρησιμοποιηθεί ως κυβερνητική και πρωθυπουργική επιχειρηματολογία στις συνόδους της Ευρώπης, μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις, για να πιεσθεί επιπλέον η Κομισιόν να αλλάξει «πράσινες» ρυθμίσεις, προσαρμοζόμενη στις δυσχέρειες που δημιουργεί στην πρωτογενή παραγωγή των εθνών της Ευρώπης, ενίσχυσε το συναίσθημα αλλά και τη συνοχή τού «όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα».

Αυτό που από την αρχή κατανόησε ο, συνήθως πολύ τυπικός στην εφαρμογή του νόμου και της τάξης, πρωθυπουργός ήταν ότι η πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η πρωτεύουσα όλων. Και δεν μπορούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να μην έχουν δικαίωμα ή ευχέρεια πρόσβασης σε αυτήν για το συλλαλητήριό τους. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, μη κινούμενος μικροπολιτικά και «πελατειακά», είχε συναντήσει τους εκπροσώπους των αγροτών στο πρωθυπουργικό γραφείο, είχε συζητήσει τα προβλήματα και τα αιτήματά τους στο σύνολό τους, είχαν εκδηλωθεί οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου και είχαν υπάρξει ανακοινώσεις ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος άλλα περιθώρια για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Οι Έλληνες αγαπούν ένα επίπεδο πολιτισμού, ακόμη και στην αντιπαράθεση. Η παρουσία Μητσοτάκη στο κυβερνείο των Αθηνών εξασφαλίζει το πλαίσιο και τη λειτουργικότητα αυτού του πολιτισμού για την καθημερινότητα του έθνους. Από εκεί και πέρα, όλοι θα πρέπει να καταλάβουν αυτό που οι αγρότες φώναξαν: «Εμείς παράγουμε αυτά που τρώτε»…

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»