Ηχηρό κρας τεστ για την ελληνική βουλή και κοινωνία ήταν ο νόμος για την αλλαγή φύλου που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα. Όλα τα κόμματα εμφανίστηκαν πολύ κατώτερα των περιστάσεων. Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα να θέλει κάποιος -μόνο γιατί του κάπνισε- να αλλάξει το φύλο του. Η αιτία για την συντριπτική πλειονότητα των συγκεκριμένων ατόμων άπτεται ιατρικών λόγων. Medical situation είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στο εξωτερικό. Δηλαδή ένα αγόρι να έχει γεννηθεί με περισσότερα θηλυκά χρωμοσώματα και ένα κορίτσι με αρσενικά ή σε ελάχιστες περιπτώσεις και με τα δύο γεννητικά όργανα.

Δεν είναι απλή η μετάβαση από το ένα φύλο στο άλλο. Η ανακούφιση που δίνει το δικαίωμα της διαφυγής από ένα εγκλωβισμένο σώμα δυστυχώς δεν είναι η λύση για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ομόφυλα και τα διεμφυλικά άτομα. Το bulling παραμένει ζωντανός εφιάλτης. Και η αιτία είναι ότι η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να είναι τραγικά πίσω σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού. Ιδιαίτερα στην επαρχία ο στιγματισμός συχνά αγγίζει τα όρια του ρατσισμού.

Η ψυχολογική υποστήριξη που πρότεινε η ΝΔ γιατί είναι λάθος; Την έχουν ανάγκη όλα τα άτομα που έχουν ζήσει την περιθωριοποίηση σε όλες της τις εκφάνσεις. Η ερμηνεία ότι μια τέτοια προσέγγιση αντιμετωπίζει τα άτομα που θέλουν να αλλάξουν φύλο ως “τρελλά» είναι το λιγότερο ανόητη.

Στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου το κάθε κόμμα κινήθηκε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της στρατηγικής του ανάλογα με τα εκλογικά κοινά στα οποία στόχευε. Δεν έκαναν το γενναίο βήμα να συναινέσουν σε μία ρύθμιση που θα ήταν πραγματικά ιστορική γιατί θα αντιμετώπιζε το θέμα από όλες τις πλευρές και θα έδινε διέξοδο σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες. Εχασαν την ευκαιρία με την στάση τους να στείλουν ένα θετικό μήνυμα αφύπνισης και στην κοινωνία που συνεχίζει να είναι όμηρη ενός συχνά ακραίου συντηρητισμού.

Οσο για την Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να παίρνει θέση για όλα τα κοινωνικά θέματα. Όχι όμως να κάνει πολιτική από άμβωνος. Ούτε εκείνη πρέπει να περνάει τα όρια του ζωτικού της χώρου, ούτε είναι πρέπον να της επιτίθενται οι κατά δήλωση τους άθεοι με ανάρμοστες αναφορές όπως έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού λοιπόν επί δύο εβδομάδες το πολιτικό σύστημα βολόδερνε κάτω από τον αστερισμό της αλλαγής φύλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε στην πολιτική αρένα το θέμα της νομιμοποίησης της κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους. Επεσε και η πρώτη κροτίδα. Ακούστηκε η υπερμεγέθης ανοησία δια στόματος του αν.υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη. «Να πω ότι να έχει κάποιος στο μπαλκόνι του ένα φυτό και να πληρώνει 150 ευρώ (παράβολο) για αυτό, ένα τυχαίο παράδειγμα λέω, θα σπάσει τελείως αυτό το παράκυκλο», είπε στον Real FM. Με project manager τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Καρανίκα φανταστείτε τι έρχεται!

Όχι αύριο βέβαια! Μόλις αρχίσουν τα δύσκολα στην τρίτη αξιολόγηση. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι τακτικιστής. Πετάει μια μπανανόφλουδα και γλυστράνε οι άλλοι. Επίσης θέλει, μετά τον μνημονιακό πρωταθλητισμό, να επαναπροσεγγίσει τα αριστερά κοινά που απώλεσε. Η κάνναβης όμως δεν είναι απλό θέμα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ένα ακόμη σοβαρό κοινωνικό θέμα να αντιμετωπιστεί με εγκληματική επιπολαιότητα για να εξυπηρετηθούν στενά μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δυστυχώς!