Ωδινεν όρος, αλλά ουδέν έτεκεν, ούτε καν μυν, έσπευσαν πολλοί να πουν σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό του πρωθυπουργού. Σφάλλουν, ωστόσο, με τρόπο τραγικό. Τα laissez-faire φιλελεύθερα ένστικτα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκδηλώθηκαν στον ανασχηματισμό του περασμένου Αυγούστου, κυρίως με την αναβάθμιση δύο υφυπουργών σε αναπληρωτές υπουργούς, του Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Νίκου Παπαθανάση, και την είσοδο στην κυβέρνηση του Πάνου Τσακλόγλου, «πάγωσαν» στον τωρινό ανασχηματισμό, κυρίως με την πολιτική αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη. Η μεταστροφή αυτή, με την εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη, είναι σπουδαίο πολιτικό γεγονός, καθώς ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάει σε εκλογές με άλλη πολιτική συνταγή από αυτήν με την οποία κέρδισε τις προηγούμενες.

Το μεγαλύτερο θύμα του κορονοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Το τεράστιο κενό που ανέδειξε το κυρίαρχο δόγμα οικονομικής - τεχνοκρατικής σκέψης ήταν η αδυναμία να αντιληφθεί την ουσία της πολιτικής ιδέας.

Όμως, όταν κάποιες κρίσεις επηρεάζουν βαθιά την κοινωνία, τότε η Πολιτική (με Π κεφαλαίο) επιστρέφει. Στην αφετηρία μιας τέτοιας βρίσκεται μια ομολογημένη ή ανομολόγητη άρνηση του νεοφιλελεύθερου αξιώματος, σύμφωνα με το οποίο «υπάρχουν μόνο άτομα, η κοινωνία δεν υπάρχει». Αλλά η κοινωνία, μαζί με τα πυρετικώς εκπονούμενα σενάρια του Μαξίμου, τα οποία πασχίζουν να συνδυάσουν ζέουσα οικονομική πραγματικότητα με απλή αναλογική και Ελληνοτουρκικά, θα είναι καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων. Κυρίως, πριν αρχίσουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες να στρέφονται απαιτητικά ή και απελπισμένα προς την κυβέρνηση.

Πρέπει να είναι πολιτικά ανόητοι όσοι δεν βλέπουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ώστε να αντιμετωπίσει απόλυτα ισχυροποιημένος τις δυσχέρειες που έρχονται σε όλα τα μέτωπα. Προφανώς, οι πάντες στην κυβέρνηση είναι αναγκασμένοι να διαψεύδουν τα σενάρια εκλογολογίας. Εξάλλου, ως γνωστόν, οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, αλλά γίνονται. Οπως, επίσης, στην πολιτική πάντα ισχύει το αντίθετο από αυτό που φαίνεται. Επιπλέον, υπενθυμίζω ότι το σχέδιο του πρωθυπουργού για εξουδετέρωση της απλής αναλογικής (2+4 χρόνια στην εξουσία) είχε φανερωθεί αρκετά πριν από την έλευση του κορονοϊού. Είναι ηλίου φαεινότερον πως, για να εφαρμόσει ο Μητσοτάκης την ατζέντα του και στα Ελληνοτουρκικά, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερος.

Το Μαξίμου έχει αποφασίσει να πατήσει το κουμπί της κάλπης το συντομότερο δυνατόν. Γι’ αυτό η έξοδος από την καραντίνα, με τη βοήθεια του εμβολιασμού, γίνεται με όρους εκλογικής ετοιμότητας, οδηγώντας τη χώρα σε διπλές εκλογές. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έρχεται θύελλα και θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει νομιμοποίηση μέσω της κάλπης. Η πανδημία έχει σαρώσει το πρόγραμμα των περίφημων πυλώνων του 2019: ιδιωτικοποιήσεις, επενδυτικά ντιλ και νεοφιλελεύθερες φούσκες δεν μπορούν να υλοποιηθούν σε συγκυρία βαθιάς οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής αναταραχής.

Πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην αντιλαμβάνεται ότι, επί της ουσίας, η νέα κυβέρνηση κρύβει από πίσω της μια άτυπη προεκλογική εκστρατεία, που ξεκίνησε με την ανακοίνωση του εκλογικού ανασχηματισμού. Μένει να φανεί αν θα πετύχει να εξουδετερώσει την απλή αναλογική στις δεύτερες κάλπες (εγκλωβισμός στις πρώτες ισούται με καταστροφή). Τέλος, ο πρωθυπουργός διατήρησε τις εσωτερικές ισορροπίες με το σαμαρικό μπλοκ και, με δύο έξυπνες υφυπουργοποιήσεις, του Αγγελου Συρίγου (άραγε, για να εξασφαλίσει τη σιωπή του καλύτερου διεθνολόγου για τα κυοφορούμενα στο Αιγαίο;) και του Νικόλα Γιατρομανωλάκη (άραγε, για να ψαρέψει στην πελώρια δεξαμενή ψήφων της LGBTI+ κοινότητας;). Πάντως, η υπουργοποίηση Γιατρομανωλάκη χαιρετίστηκε στο Διαδίκτυο και στα δελτία ειδήσεων με μοναδική επισήμανση το ότι έχει δηλώσει ανοιχτά γκέι.

Επίσης, έδωσε την ευκαιρία στον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, στον νάρκισσο, ομοφυλόφυλο οικονομολόγο Αλέξη Πατέλη, να κάνει ειδική αναφορά στον πρώτο ανοιχτά γκέι υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη βαρύγδουπη δήλωση πως πρόκειται για «μια ιστορική ημέρα για την εκπροσώπηση της LGBTI κοινότητας και μια μεγάλη νίκη για την αξιοκρατία και τη διαφορετικότητα». Αυτά.