Ο «Τσάντλερ Μπινγκ», το πιο χαριτωμένο, ευάλωτο, τρυφερό «Φιλαράκι», ο Μάθιου Πέρι, είναι «παντού» τις τελευταίες μέρες. Μόλις ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του δημοφιλούς ηθοποιού, που το φως του έσβησε στα 54 χρόνια του -βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, ενώ γράφτηκε ότι πνίγηκε στο τζακούζι του-, τα social γέμισαν φωτογραφίες του, αυθόρμητους αποχαιρετισμούς, «αντίο» σε διαφορετικές γλώσσες.

Στο σπίτι του δεν βρέθηκαν ουσίες, ενώ οι Αρχές εκτιμούν πως δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Η Warner Bros Television Group, παραγωγός της σειράς «Φιλαράκια» και στις 10 σεζόν, αποχαιρέτησε τον «αγαπημένο φίλο» και «απίστευτα ταλαντούχο ηθοποιό». Δεν ήταν η μόνη φυσικά. Είναι η στιγμή που αισθάνεσαι ότι χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο. Τον γνωρίσαμε ως έναν από τους έξι βασικούς πρωταγωνιστές στην τηλεοπτική σειρά «Friends», την οποία έχουμε δει τόσες φορές, που έχουμε αποστηθίσει όλες τους τις ατάκες.

Διαβάστε ακόμα: Tα «Φιλαράκια» αποχαιρετούν τον Μάθιου Πέρι με κοινή ανακοίνωση: Είμαστε οικογένεια, χρειαζόμαστε χρόνο να θρηνήσουμε

Όταν ο Μάθιου Πέρι μίλησε για τους εθισμούς του

Όταν μίλησε για τον εθισμό του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, μας έγινε ακόμα πιο συμπαθής. Θελήσαμε να τον πάρουμε αγκαλιά, να τον παρηγορήσουμε, να τον επιβραβεύσουμε, να του πούμε ότι «αυτό ήταν, πέρασε», πως η καινούργια του ζωή τού ανήκει.

Ο Μάθιου Πέρι δεν ήταν ευτυχισμένος χρόνια τώρα. Ενδεχομένως νομίζει κανείς ότι η αναγνωρισιμότητα φέρνει την ευτυχία, ειδικά αν συνοδεύεται από εκατομμύρια σε καταθέσεις, αλλά τελικά η πρώτη ανάγνωση δεν είναι ποτέ ενδεικτική. Για τον ίδιο δεν είχε σημασία που συμμετείχε σε 200 επεισόδια και 10 σεζόν του «Friends», της τόσο επιτυχημένης σειράς του NBC, μαζί με την Τζένιφερ Άνιστον, τον Ντέιβιντ Σουίμερ, τη Λίζα Κούντροου.

Η τηλεοπτική του καριέρα διήρκεσε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Πρωτοεμφανίστηκε ως «παιδί-θαύμα» σε αστυνομική σειρά το 1979 και στα 24 του μεταμορφώθηκε σε «Τσάντλερ Μπινγκ», τον ρόλο της ζωής του. Πόσα κοινά είχε ο Μάθιου με τον Τσάντλερ; Δεν θα μάθουμε ποτέ.

Μπορούμε μόνο υποθέσεις να κάνουμε. Τον ξεχωρίσαμε και το 2011, στην κωμωδία «Mr. Sunshine», ως έναν μελαγχολικό, εγωκεντρικό και μοναχικό άνθρωπο. Και στο «The Odd Couple» από το 2015 μέχρι το 2017. «Ήμουν ένας τύπος που ήθελε να γίνει διάσημος», είχε δηλώσει χρόνια πριν. Προτού καν δημοσιεύσει την αυτοβιογραφία του. «Έβγαινε ατμός από τα αυτιά μου, ήθελα τόσο πολύ να γίνω διάσημος. Θέλεις την προσοχή, θέλεις τα λεφτά και θέλεις την καλύτερη θέση στο εστιατόριο. Δεν σκέφτηκα ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις».

Αποτοξίνωση

Ο Πέρι πέρασε τη μισή του ζωή σε κέντρα αποτοξίνωσης. Στο βιβλίο του με τίτλο «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing» περιέγραψε δεκαετίες απομόνωσης, πόνου, απόγνωσης, βυθισμένες στο σκοτάδι. Ιστορίες που ξεκινούν από το 1997, την πρώτη φορά που ζήτησε βοήθεια. Νοσηλεύτηκε για παγκρεατίτιδα και κατάλαβε πόσο επικίνδυνος ήταν ο εθισμός για την υγεία του, κυρίως χρόνια μετά, όταν μια σειρά από επιπλοκές, το 2018, τον οδήγησε στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης, όπου έμεινε δύο εβδομάδες σε κώμα και υποβλήθηκε σε 12 επεμβάσεις στο στομάχι.

Όταν τον είδαμε ξανά, στο reunion της σειράς «Φιλαράκια» πριν από δύο χρόνια, αρκετά διαφορετικό από τον ανάλαφρο και χαρισματικό Τσάντλερ που αγαπούσαμε εδώ και δεκαετίες, θέλησε να δηλώσει «πρόσφατα νηφάλιος». Μοιράστηκε τον πορτοκαλί καναπέ στο «Central Perk» με τους φίλους συμπρωταγωνιστές του, αλλά και το δερμάτινο ανάκλιντρο με τον Τζόι Τριμπιάνι.

Προσπαθούσε να χαμογελά. Να ζει. Να αναπνέει. Να είναι συγκεντρωμένος στο τώρα, να αποφεύγει τη νοσταλγία και την παρελθοντολαγνεία. Τον τελευταίο καιρό έδινε συνεντεύξεις για την προώθηση της αυτοβιογραφίας του. Δεν μπορούσε να κρυφτεί όμως. Κυρίως από τον εαυτό του. Η μελαγχολία ήταν εκεί, δεν έφευγε... στο βλέμμα, στη γλώσσα του σώματος. Οι δημοσιογράφοι που τον συνάντησαν έγραφαν πως δύσκολα θα τον αναγνώριζαν αν τον έβλεπαν τυχαία στον δρόμο.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η Λίζα Κούντροου στην εισαγωγή του βιβλίου, η πρώτη ερώτηση που κάνουν οι άνθρωποι συνήθως για τα «Φιλαράκια» είναι: «Τι κάνει ο Matthew Perry;». Την απάντηση δίνει κάποια στιγμή ο ίδιος στις σελίδες του βιβλίου που πρόλαβε να εκδώσει: «Παρακαλώ σημειώστε: για τις επόμενες παραγράφους, αυτό το βιβλίο θα είναι βιογραφία και όχι απομνημονεύματα, πολύ απλά επειδή δεν ήμουν πια εκεί». Σαν να το ήξερε. Ο Μάθιου Πέρι δεν είναι πια εδώ. Ξόδεψε 9.000.000 δολάρια προσπαθώντας να γίνει νηφάλιος. Και τα μισά χρόνια, τουλάχιστον, της ζωής του για να παραμείνει «καθαρός». Να κατάλαβε ποτέ πόσο θα θέλαμε όλοι να είναι «Φιλαράκι» μας;

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Της Σάντυς Τσαντάκη