Στα 387 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα του νέου κοροναϊού στην χώρα μας με 35 νεα κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν απο τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων και καταγραφή νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ. Για κάθε 5 ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, από πίσω υπάρχουν άλλοι 95 που έχουν ήπια ή μετρια δείγματα της νόσου.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε ακόμη στην έρευνα του Imperial College του Λονδίνου που λέει ότι το 15% των κρουσμάτων καταγράφονται και συμπλήρωσε ότι, με βάση τα δικά μας δεδομένα, μπορεί να είναι και ακόμη μικρότερο.

Όπως τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, περίπου οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή θα νοσήσουν απο τον COVID-19 αλλά θα μπουν σε καραντίνα 7 ημερών προκειμένου να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε επίσης ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η νόσος χτυπάει σε ποσοστό 70% τους ανθρώπους που είναι ηλικίας 30 - 69 ετών.

Απο την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής νέα μέτρα για την μη εξάπλωση του ιου 

1. Δεν επιτρέπονται μη Έλληνες και μη Ευρωπαίοι, παρά μόνο για αναγκαία συνθήκη. Όσοι είναι από το εξωτερικό για διακοπές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορούν να εισέρχονται στη χώρα αλλά γίνεται αυστηρή σύσταση να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες, και ειδικά όσοι ήρθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο. 


2. Στα κέντρα υποδοχής, προχωράμε σε περιορισμό κυκλοφορίας στα ΚΥΤ. Θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανα μία ώρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Η ομάδα θα απαρτίζεται από ένα μέλος κάθε οικογένειας. Η μεταφορά θα γίνεται με αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης.

3. Αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου - εμπορικά καταστήματα. Ανοιχτά μένουν όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών (σουπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλέια, κάβες, κρεας, μανάβικα, βενζινάδικα, , οπτικά). Επίσης ανοιχτά παραμένουν μαγαζιά room service, take away και delivery. Ανοιχτές οι λαϊκές αλλά ΜΟΝΟ για προϊόντα του πρωτογενούς τομέα. Ανοιχγτά παραμένουν περίπτερα, καθαριστήρια, ταχυδρομικές και κούριερ, pet shop, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (για λογαριασμούς, επισκευές και πληρωμές). Ανοιχτά παραμένουν επίσης καταστήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καταστήματα φυτοφαρμάκων κ.α. Ανοιχτά καταστήματα σε αεροδρόμια και λιμάνια.

4. Απαγορεύονται τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής απο το εξωτερικών. Μέχρι 30/4 παράταση στα ΚΤΕΟ. Αναστέλλονται θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδειες οδήγησης μέχρι 30/4. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως δεν πρόκειται να κατασχεθούν πρώτες ύλες που αφορούν στην κατασκευή αντισηπτικών ή μασκών.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε επίσης πως  «Αν πειθαρχίσουμε ακολουθώντας τις οδηγίες, τότε η νόσος δεν θα εξαπλωθεί. Εϊμαστε σε έναν πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό και η απόφαση είναι δική μας. Μπορούμε και πρέπει να νικήσουμε»
ενω κλείνοντας ενημέρωσε πως  αύριο, Τετάρτη στις 13:30 θα επισκεφθεί με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια το κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ και το κεντρικό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων υγείας.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα