Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν οι Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ).

Σε ερώτηση αναφορικά με την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πομπέο απάντησε πως «στη διπλωματία ποτέ δεν λέμε κάτι πριν το κάνουμε, πριν πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Αυτό θα ισχύσει και εδώ».

«Κατανοούμε τους κινδύνους γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά ώστε να μην υπάρχει στρατικοποίηση αυτών  των θεμάτων αυτών και να υπάρχει αποκλιμάκωση με αμοιβαία αποδεκτά αποτελέσματα. Υπάρχουν και όρια. Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, την Τουρκία, παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό.»

Η τοποθέτηση Πομπέο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα η Άγκυρα και ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωναν ότι το «Γιαβούζ» έφτανε στην ΑΟΖ της Κύπρου για να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. 

Σχετικά με τη Συμφωνία, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι αναβαθμίζει σημαντικά τη στρατηγική συνεργασία των χωρών. Δίνει νέα δυναμική σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα επανέρχεται μετά την κρίση και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας. Μια περιοχή που ταλανίζεται από παραβατικές συμπεριφορές. Αναφέρομαι στην πρόθεση Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στο ιστορικό τους απόγειο με επιστέγασμα το στρατηγικό διάλογο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «η συνεργασία μας από περιφερειακά ζητήματα άμυνα και ασφάλεια ως τρομοκρατία, οικονομία και ενέργεια».

Σχετικά με το Πρωτόκολλο, ο Μάικ Πομπέο συμφώνησε με τον έλληνα ομόλογό τους πως οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα βρίσκονται στο απόγειό τους. «Είναι μια ευκαιρία» συμπλήρωσε «να προχωρήσουμε σε διμερή θέματα και να έχουμε μια νέα μέρα στις σχέσεις μας και ελπίζουμε η Ελλάδα θα είναι σύμμαχος στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι κινήσεις νέας κυβέρνησης θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Η Ελλάδα υιοθετεί ένα νέο θετικό επιχειρηματικό πλαίσιο. Μόλις υπογράψαμε συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και θα οδηγηθούμε και σε κάποιες επενδύσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν συμμαχία με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς. Υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να συνεργασία στην ενέργεια και κανείς να μην κρατά την Ευρώπη όμηρο αυτών» κατέληξε.

Η τρίτη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ


Ο Μάικ Πομπέο πέρασε την πύλη του ΥΠΕΞ λίγο μετά τις 12:30. Από την είσοδο του νεοκλασικού ο Ν.Δένδιας τον οδήγησε στην αίθουσα Καποδίστρια του πρώτου ορόφου όπου οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους.

Διαβάστε επίσης: Η συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο και το θέμα της Τουρκίας

Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών ήταν η τρίτη φορά που συναντήθηκαν, καθώς τον Ιούλιο ο κ. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι οι Δένδιας και Πομπέο υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCΑ).

Μία Συμφωνία που «θωρακίζει τη χώρα μας, θωρακίζει τα συμφέροντά μας, αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στην περιοχή μας», όπως είχε πει νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας.

Ως είθισται, Δένδιας και Πομπέο αντάλλαξαν τα στιλό με τα οποία υπέγραψαν.