Καθημερινά γράφεται και ξανασχεδιάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο οδικός χάρτης για την έξοδο από την κρίση της πανδημίας και την επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα, αλλά οι βασικές του γραμμές πλέον έχουν χαραχθεί. Κρίσιμη παράμετρος είναι η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού (επιχείρηση «Ελευθερία»), με τον αριθμό των ημερήσιων εμβολιασμών να είναι το τελευταίο δεκαήμερο σταθερά γύρω στους 35.000 και το σύνολο των εμβολιασμών να προσεγγίζει πλέον τις 1.300.000 δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των επιδημιολόγων - λοιμωξιολόγων για να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει αξιολόγηση στο σύνολο των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές.

1. Τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα θα πάρουν παράταση και αναμένεται να ισχύσουν μέχρι το πρωί της Δευτέρας 29 Μαρτίου. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός των βαριά ευπαθών ομάδων, ανεξαρτήτως ηλικίας, και παράλληλα της επόμενης ηλικιακής κατηγορίας, των 70-74 ετών. Συνεπώς μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα εμβολιάζονται στην επικράτεια όλοι οι άνω των 70 ετών και όλοι με βαριές ασθένειες, όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, επίσης, θα έχει φτάσει ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών στην επικράτεια το 1.000.000.

2. Σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η έγκριση που πήρε την περασμένη Δευτέρα από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και για τους άνω των 65 ετών. Αυτό έλυσε και πρακτικά ζητήματα του προγράμματος εμβολιασμού, καθώς η ύπαρξη δύο διαφορετικών γραμμών εμβολιασμού, μία για τους 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca και μία για τους 75 και άνω με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, δημιουργούσε επιπρόσθετα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην ταχεία λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

3. Η αισιοδοξία για την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού τον Απρίλιο είναι μεγάλη στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς αναμένεται οι εμβολιασμοί μόνο αυτόν τον μήνα να φτάσουν ακόμα και το 1.500.000. Μέσα στον Απρίλιο και μετά την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα έρθει στη χώρα μας το εμβόλιο της Johnson & Johnson, πιθανώς δε και τα εμβόλια της Moderna και της CureVac, αλλά και περί τις 1.000.000 δόσεις από την Pfizer. Με αυτόν τον τρόπο, αμέσως μετά το Πάσχα, στις αρχές προς μέσα Μαΐου δηλαδή, θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση, όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όλοι όσοι πάσχουν από βαριά νοσήματα, κάθε ηλικίας.

Η ΑΓΟΡΑ

4. Έτσι, υπό αυτές τις συνθήκες, αφού θα έχει προηγηθεί στα τέλη Μαρτίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου -έστω με περιορισμούς- και των σχολείων, τον Απρίλιο σχεδιάζεται να ανοίξει η εστίαση, βοηθούντος και του καλού καιρού, μόνο για έξω, για τα τραπέζια δηλαδή που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Ως προς το λιανεμπόριο, ο περιορισμός για τους καταναλωτές θα είναι μόνο χρονικός και όχι χιλιομετρικός, καθώς θα μπορούν να πηγαίνουν στο κατάστημα της αρεσκείας τους, αλλά μόνο μία φορά την ημέρα και για χρονικό διάστημα έως τριών ωρών από τη στιγμή αποστολής του σχετικού SMS στον νέο πενταψήφιο αριθμό, 13032. Η εστίαση, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να ακολουθήσει και να ανοίξει εντός του Απριλίου, αλλά μόνο για τους εξωτερικούς χώρους.

5. Στη συνέχεια -και αφού πλέον οι γραμμές εμβολιασμού θα λειτουργούν καθημερινά σε πλήρη ανάπτυξη- θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού, με την κυβέρνηση να ποντάρει στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και στην εικόνα μιας ασφαλούς χώρας που θα έχει χτίσει η Ελλάδα προς το εξωτερικό, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι. Ο τουρισμός θα ανοίξει στις 14 Μαΐου, με κεντρικό σύνθημα της προωθητικής εκστρατείας το «All you want is Greece» («Το μόνο που θέλεις είναι η Ελλάδα»), αλλά τις πρώτες εβδομάδες τουλάχιστον δεν αναμένεται ισχυρή κίνηση.

6. Στη συνέχεια, το «κλειδί» βρίσκεται και πάλι στην πρόοδο της επιχείρησης «Ελευθερία». Το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς (Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος) οι συνολικές παραλαβές δόσεων εμβολίων στη χώρα μας μπορεί να φτάσουν τα 8.000.000. Ετσι, έως το τέλος Ιουνίου ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει να έχει εμβολιαστεί άνω του 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, δημιουργώντας έτσι ένα πρώτο τείχος ανοσίας. Με αυτά τα δεδομένα στην Ελλάδα, θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε ταξιδιώτες που είτε θα έχουν εμβολιαστεί είτε θα διαθέτουν ανοσία λόγω ανάρρωσης είτε θα έχουν βρεθεί αρνητικοί στον COVID-19 σε πρόσφατο τεστ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»