Οι προβλέψεις επαληθεύτηκαν. Ο µέχρι πρότινος «άγνωστος Χ» Στέφανος Κασσελάκης είναι πλέον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ενός κόµµατος που έχει ήδη σβήσει από τον χάρτη όπως το γνωρίσαµε τα τελευταία χρόνια, αλλά αναµένουµε όλοι το πώς θα ανασυγκροτηθεί υπό τη νέα διεύθυνση. Ηδη οι αναταράξεις από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου και τις αντιδράσεις της «παλιάς φρουράς» προοιωνίζονται µια ταραχώδη φάση µετάβασης. Αλλά οι κραδασµοί γίνονται αισθητοί και εκτός κοµµατικών συνόρων.

Διαβάστε ακόμα: Νέα Δημοκρατία: Τέλος η “εβδομάδα του μέλιτος” για Κασσελάκη - Ξεκινάει σκληρή κριτική στον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ

Τα ευρήματα των πρώτων γκάλοπ

Με την κυβέρνηση να τηρεί στάση αναµονής και το ΠΑΣΟΚ να νιώθει αµήχανο µε τις εξελίξεις στα αριστερά του, τα πρώτα δηµοσκοπικά ευρήµατα, λίγα 24ωρα µετά την εκλογή Κασσελάκη, δείχνουν βραχυπρόθεσµα µια εικόνα που δεν διαφέρει πολύ από το αποτέλεσµα των εκλογών του περασµένου Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση της GPO για την Απογευματινή: Σαρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραµένει κυρίαρχος πολιτικά - παρά τις κυβερνητικές ανεπάρκειες στη διαχείριση των κρίσεων στις φωτιές στον Εβρο και στη θεοµηνία στη Θεσσαλία. Το ΠΑΣΟΚ παραµένει καθηλωµένο στα ποσοστά της εκλογικής του «νίκης», πέριξ του 12%. Η έκπληξη καταγράφεται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, παρά το «µπαµ» της έλευσης Κασσελάκη, τα δηµοσκοπικά του ποσοστά δεν συνοδεύουν το επικοινωνιακό µπαράζ του προέδρου, καθηλωµένα και αυτά στα ποσοστά της τελευταίας εκλογικής συντριβής - ή, έστω, µε οριακή ανάκαµψη.

Βέβαια, οι αναλυτές σηµειώνουν ότι πρόκειται για την καταγραφή της βραχυπρόθεσµης δυναµικής στα πολιτικά πράγµατα, που έχει όµως τη σηµασία της.

Η ευρύτερη κοινή γνώµη -και όχι όσοι ψήφισαν στις εσωκοµµατικές του ΣΥΡΙΖΑ- εξακολουθεί να προτάσσει τα ζητήµατα της οικονοµίας και της ασφάλειας. Και τα δηµοσκοπικά ευρήµατα δείχνουν ότι ο Στ. Κασσελάκης µπορεί µεν να κερδίσει σε εντυπώσεις, δεν πείθει όµως ότι µπορεί να εγγυηθεί βιώσιµες λύσεις. «∆εν δείχνουν διατεθειµένοι να εµπιστευθούν το άγνωστο, να ρισκάρουν µια ρευστών προθέσεων και προο ρισµών λύση», σηµειώνει δηµοσκόπος, που κατέγραψε µετρήσεις τόσο στο µεσοδιάστηµα µεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου στις εσωκοµµατικές όσο και τα τελευταία 24ωρα µετά την επικράτηση Κασσελάκη.

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης: Οι φίλοι και οι εχθροί στη μάχη της "εκκαθάρισης" - Ο στενός πυρήνας συνεργατών που στηρίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Στις ευρωεκλογές η πρώτη ουσιαστική «δηµοσκόπηση»

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εµφανίζεται να διατηρεί το πολιτικό του κεφάλαιο, έστω µε µικρές απώλειες. Ας µη γελιόµαστε όµως. Η πρώτη ουσιαστική «δηµοσκόπηση» -µε πραγµατικά πυρά, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος- θα γίνει στις ευρωεκλογές, τον προσεχή Ιούνιο. Εκεί στοχεύουν ήδη από τώρα τα κοµµατικά επιτελεία - και ας µην το µαρτυρούν.

Ποιες όµως είναι οι προβλέψεις για το µεσοδιάστηµα από τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου µέχρι τις ευρωεκλογές; Εκεί κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ο... κακός εαυτός της κυβέρνησης, που βρίσκεται αντιµέτωπη µε µια δύσκολη οικονοµική αλλά και θεσµική πραγµατικότητα. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης εµµένει, την ώρα που η επιδοµατική πολιτική φτάνει στα όριά της. Ο «ενεργειακός χειµώνας» αναµένεται δύσκολος, τα εµπόδια αξιοποίησης των πόρων από το Ταµείο Ανάκαµψης µεγαλώνουν, η έξαρση της εγκληµατικότητας και η παραβατικότητα τροφοδοτούν την ανασφάλεια των πολιτών.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ολα αυτά την ώρα που το κυβερνητικό σχήµα εµφανίζει αρρυθµίες, µε ζητούµενο την υπέρβασή τους. Η εντολή βεβαίως που δόθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη είναι νωπή, αλλά το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει ούτε πάγιο είναι ούτε ανεξάντλητο, πολύ περισσότερο όσο το µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα καθυστερεί.

Ας σηµειωθεί ότι στις τρέχουσες δηµοσκοπήσεις µπορεί µεν η απειλή από (κεντρο)αριστερά να µην καταγράφεται, όµως δεν περνά απαρατήρητη η αντοχή, ακόµα και η µικρή άνοδος, των ακροδεξιών σχηµάτων, που εκµεταλλεύονται τις ανεπάρκειες της κυβερνητικής παράταξης.

ΣΥΡΙΖΑ: Μεταλλαγή σε νέο πολιτικό σχήμα

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η µεταλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόµµα σε βαθιά κρίση σε ένα νέο πολιτικό σχήµα, που θυµίζει συνάρτηση µε πολλούς αγνώστους. Θα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ένα κέλυφος µε εντελώς διαφορετικό περιεχόµενο και ποιο; Θα κυριαρχήσει ο κ. Κασσελάκης, εξαφανίζοντας ή παροπλίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, ή θα πάµε σε µια τραυµατική διάσπαση; Θα γίνει το Συνέδριο του Νοεµβρίου ή όχι; Θα έχουµε προγραµµατικό λόγο και ποιον; Θα έχουµε µια πιο «soft » αντιπολιτευτική τακτική, µε στόχευση το Κέντρο και τα µεσαία στρώµατα, ή µια παραλλαγή λαϊκισµού; Θα είναι ο νέος πρόεδρος ένα success story για τον εξαγνισµένο ΣΥΡΙΖΑ, που θα απλώσει δίχτυα προς ευρύτερο κοινό, ή µια αποτυχία, που ενδέχεται να σηµατοδοτήσει την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στα πολιτικά πράγµατα;

Ουδείς µπορεί να τολµήσει ασφαλή πρόβλεψη. Ενα όµως είναι σίγουρο: ότι ο κ. Κασσελάκης θα επιµείνει στο προφίλ του πολιτικού που «µπορεί να ρίξει τον Μητσοτάκη». Είναι ο µόνος δείκτης στις τρέχουσες δηµοσκοπήσεις που σηµειώνει σηµαντικά ποσοστά αποδοχής από την ευρύτερη κοινή γνώµη. Κι αυτό κανείς δεν µπορεί να το υποτιµά.

ΠΑΣΟΚ: Σε αμηχανία

Οσο για το ΠΑΣΟΚ, την αµηχανία που εκδήλωσε τις παραµονές των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ διαδέχτηκαν η… αµηχανία και η αφωνία µετά την εκλογή Κασσελάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης πληρώνει τη µετεκλογική αδράνεια του κόµµατός του -που θα εκφραστεί και στις περιφερειακές εκλογές-, βλέπει τα ανοίγµατα προς τα αριστερά να στενεύουν και διαπιστώνει ότι ο δρόµος προς τις ευρωεκλογές θα είναι ένας «Γολγοθάς».

Συµπερασµατικά, η πορεία τους προσεχείς µήνες θα είναι µια εξίσωση µε πολλούς άγνωστους Χ. Μια περίοδος, µε άλλα λόγια, ρευστότητας, κατά την οποία οι σταθερές και τα δεδοµένα θα υποστούν µεγάλες δοκιµασίες, και απαρχής µιας αναµέτρησης ανάµεσα στον πολιτικά κυρίαρχο, σήµερα, Κυριάκο Μητσοτάκη µε τον πολιτικά «θρασύ» Κασσελάκη...

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 30/9/2023