Ραγδαίες οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόνο ώρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρόταση του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, να τεθεί το ζήτημα των διαγραφών, έφερε τις πρώτες αποχωρήσεις -Βούτση, Σκουρλέτη- και αντιδράσεις.

Το ζήτημα των διαγραφών των Σκουρλέτη, Φίλη, Βίτσα και Τζουμάκα έχει φέρει τα πάνω-κάτω στην Κουμουνδούρου. Μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της «Ομπρέλας» το βράδυ της Πέμπτης, από το πρωί διακινούνταν η πληροφορία ότι θα ακολουθήσει η αποχώρηση δύο κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθησε η πρόταση του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη, να τεθεί το θέμα των «4» σε δημοψήφισμα και μετά ήρθαν οι αποχωρήσεις Βούτση-Σκουρλέτη, καθώς και η έντονη αντίδραση Δρίτσα για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το κόμμα είναι βαριά άρρωστο», υποστήριξε σε βίντεο που ανάρτησε στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ανακοινώνοντας ότι θα ζητήσει αύριο από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει δημοψηφίσματα για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών. Ο πρόεδρος του κόμματος -χωρίς κάποια ονομαστική αναφορά- υποστήριξε επίσης σήμερα, Παρασκευή (10/11), πως «θα γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Ο κύβος ερρίφθη για τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος με επιστολή του μετά την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τις διαγραφές -συμπεριλαμβανομένου και της δικής του- ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός αποχώρησε με «βολές» κατά του νέου προέδρου, χαρακτηρίζοντάς τον «νεόκοπο» και «ανέπαφο με την Αριστερά και την πολιτική». Ασκεί επίσης σφοδρή κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαχείριση μεγάλων γεγονότων και κρίσεων, σημειώνοντας πως δεν κατάφερε να κατανοήσει τα μηνύματα της κοινωνίας. Χαρακτηρίζει τον δρόμο που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ «αδιέξοδο και καταστροφικό, με κεντροδεξιές απόψεις».

Λίγο αργότερα, ήρθε και η αποχώρηση του Νίκου Βούτση. Με επιστολή του προς τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ράνια Σβίγγου και Γιώργο Βασιλειάδη, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το κόμμα. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αποχώρησε με «πυρά» εναντίον του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, αναφέροντας πως «το κόμμα μας, αντί της αναγκαίας ανασύνταξης με πανστρατιά όλων των δυνάμεών του, υφίσταται πλέον δυστυχώς μια κατάσταση που προσομοιάζει σε πολιτική ανήκεστο βλάβη».

Έξαλλος o Δρίτσας για το δημοψήφισμα Κασσελάκη

H πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προχωρήσει στη διαγραφή 4 στελεχών, προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Θοδωρή Δρίτσα. Με ανάρτησή του στα social media επιτίθεται στις τακτικές Κασσελάκη και στην απόφασή του να μην κάνει πίσω για τις διαγραφές, παρά να ζητήσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Γράφει χαρακτηριστικά: «Το ακούσαμε κι αυτό! Ο Στέφανος Κασσελάκης μας λέει ότι δεν κάνει πίσω και γι' αυτό θα καλέσει τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοψήφισμα, για να διαγράψει τον Βίτσα, τον Τζουμάκα, τον Σκουρλέτη, τον Φίλη και όποιον άλλον βρει μπροστά του!!!

Εμένα αυτά μου θυμίζουν: α) ρωμαϊκή αρένα, β) ακραίο κοινωνικό αυτοματισμό στην πολιτική ζωή, γ) "ανάθεμα", κάτι σαν αυτό που υπέστη ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Κασσελάκης αυτό το θεωρεί δημοκρατία! Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, παλιά και νέα όλων των τάσεων, θα το ανεχθείτε κι αυτό; Θα δώσετε ελεύθερο στην απόλυτη παραφροσύνη και στη γελοιότητα;

«Δεν σας (μας) ταιριάζει. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!».

Το ακούσαμε κι αυτό! Ο Στέφανος Κασσελάκης μας λέει ότι, δεν κάνει πίσω και γι' αυτό θα καλέσει το λαό του ΣΥΡΙΖΑ σε...

Δημοσιεύτηκε από Θοδωρής Δρίτσας στις Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζουν εκτάκτως "Ομπρέλα", Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο στην «Ομπρέλα», μέλη της οποίας είναι οι κ. Φίλης, Σκουρλέτης, Τσακαλώτος και Δρίτσας, αλλά και σε άλλες τάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο η Έφη Αχτσιόγλου με τους «6+6» όσο και οι Διουνύσης Τεμπονέρας και Διάνα Βουτυράκου με το «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς» προχωρούν σήμερα σε έκτακτες συνεδριάσεις. Και παρά τα όσα έχουν ήδη αποφασισθεί, και η «Ομπρέλα» θα προχωρήσει σήμερα σε νέα έκτακτη συνεδρίαση.

Θυμίζουμε επίσης ότι την Πέμπτη (9/11) δημοσιεύτηκε κείμενο εκατοντάδων στελεχών του κόμματος (εντός και εκτός «Ομπρέλας»), μέσω του οποίου ασκούν σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και στο περιβάλλον του.

Μετά τις αποχωρήσεις και την αμφιλεγόμενη πρόταση του προέδρου να παραπέμψει το ζήτημα των Φίλη, Σκουρλέτη, Δρίτσα και Τζουμάκα σε δημοψήφισμα, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταλυτική και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.