Η Οµοσπονδιακή Τράπεζα δηµοσίευσε πρόσφατα τα στοιχεία της σχετικά µε την κατανοµή του πλούτου στις Ηνωµένες Πολιτείες µέχρι τα τέλη Μαρτίου. Το πλουσιότερο 1% είναι πιθανότατα αρκετά ευχαριστηµένο. Τα περιουσιακά του στοιχεία αυξήθηκαν κατά 2,01 τρισ. δολάρια και έφτασαν στα 41,52 τρισ. δολάρια µέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2021 - αύξηση άνω του 5%.

Πιθανώς, ένα δυσανάλογο µερίδιο της αύξησης αφορά εκεί νους που βρίσκονται στην κορυφή του 1%. Το 2020, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Οµοσπονδιακής Τράπεζας, ο πλούτος που κατέχει το 1% αυξήθηκε κατά 14,88%. Ωστόσο, χρησιµοποιώντας τα στοιχεία του ∆είκτη ∆ισεκατοµµυριούχων του Bloomberg (Bloomberg Billionaires Index), το 2020 οι πλουσιότεροι δέκα πολίτες των ΗΠΑ στο τέλος του έτους είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 47,9%, ωθώντας το σύνολό τους σε 1,0685 τρισ. δολάρια, από 730,29 δισ. δολάρια στις αρχές του έτους. Η συνολική περιουσία των δέκα πλουσιότερων στο τέλος του 2020, σύµφωνα µε τον ∆είκτη του Bloomberg, αντιπροσωπεύει το 2,69% της συνολικής περιουσίας του πλουσιότερου 1%, µε βάση τα τότε στοιχεία της Οµοσπονδιακής Τράπεζας. Το ποσοστό τους αυξήθηκε και άλλο, καθώς αντιπροσώπευε το 2,12% στις αρχές του 2020. Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι και µεταξύ του πλουσιότερου 1% διευρύνεται η διαφορά µεταξύ των δέκα πλουσιότερων και των υπολοίπων. Σύµφωνα, δε, µε τον ∆είκτη του Bloomberg, στις 23 Ιουνίου 2021 οι δέκα πλουσιότεροι πολίτες των ΗΠΑ γνώρισαν µια αύξηση του πλούτου τους από την αρχή του έτους κατά 166,79 δισ. δολάρια, δηλαδή άνοδο 15,7%.

Κατά το 2020, ο πλούτος του Elon Musk αυξήθηκε κατά 142 δισ. δολάρια και του Jeff Bezos κατά 75,4 δισ. δολάρια. Οι πλέον κερδισµένοι µέχρι σήµερα στην εφετινή χρονιά ήταν ο Larry Page, το κέρδος του οποίου είναι 29,7 δισ. δολάρια, και ο Sergey Brin, µε 28 δισ. δολάρια, οι οποίοι συνδέονται αµφότεροι µε την Google, µε τον Mark Zuckerberg του Facebook να έρχεται τρίτος, µε άνοδο 23,3% δισ. δολάρια. Ωστόσο, η συνολική περιουσία του Zuckerberg (127 δισ. δολάρια) παραµένει µεγαλύτερη από εκείνη του Page (112 δισ.) και του Brin (108 δισ.).

Πάντα επικεφαλής της οµάδας των πολυδισεκατοµµυριούχων και έχοντας σπάσει το φράγµα των 200 δισ. δολαρίων είναι ο Jeff Bezos, µε 202 δισ., µε δεύτερο τον Elon Musk, µε 180 δισ., και τρίτο τον Bill Gates, µε 145 δισ. δολάρια. Συνεπώς, για τον Gates, ακόµα κι αν το διαζύγιό του τον αναγκάσει να αποχωριστεί τη µισή του περιουσία, τόσο αυτός όσο και η σύντοµα πρώην σύζυγός του θα παραµείνουν στους 10 πρώτους µεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ.

Σε διεθνές επίπεδο, οι µεγαλύτεροι κερδισµένοι µέχρι στιγµής για το 2021 είναι ο Bernard Arnault από τη Γαλλία, του οποίου η περιουσία έχει εκτιναχτεί κατά περίπου 58 δισ., στα 173 δισ. δολάρια, και ο Gautam Adani, που αναφέρεται ως βιοµήχανος από την lνδία. Η περιουσία του σχεδόν διπλασιάστηκε, αυξανόµενη κατά 32,5 δισ., για να φτάσει τα 66,3 δισ. δολάρια. Καθώς η πανδηµία µαινόταν στις ΗΠΑ το 2020, πολλοί από τους πλουσιότερους Αµερικανούς συγκέντρωσαν τεράστια κέρδη (βλ. πίνακα). Ο Αdani µπορεί να γνώρισε την ίδια εµπειρία. Την ώρα που στην Ινδία η πανδηµία απλωνόταν ταχύτατα, η περιουσία του αυξήθηκε ραγδαία, κατά 22,5 δισ. δολάρια το 2020, φθάνοντας ήδη στα 33,8 δισ. στο τέλος του έτους.

Oι δέκα πλουσιότεροι πολίτες των ΗΠΑ γνώρισαν μια αύξηση του πλούτου τους από την αρχή του έτους κατά 166,79 δισ. δολάρια, δηλαδή άνοδο 15,7%


Στους πίνακες παρατίθενται στοιχεία από την Οµοσπονδιακή Τράπεζα -που µας επιτρέπουν να διαπιστώσουµε την επιτυχία (!) όλων των πρόσφατων διοικήσεων-, η οποία επέτρεψε στους πλούσιους να συσσωρεύσουν όχι µόνο περισσότερο πλούτο, αλλά και µεγαλύτερο µερίδιο του συνολικού πλούτου της χώρας κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Θα µπορούσε κανείς να συµπεράνει ότι το φτωχότερο 50% έχει πρόσφατα σηµειώσει πρόοδο ως προς το ότι η περιουσία του τετραπλασιάστηκε από τότε που ανέλαβε ο Οµπάµα. Η διαφορά ανάµεσα στην περιουσία του 1% σε σύγκριση µε το φτωχότερο 50% δείχνει σηµάδια µείωσης. Ο καθαρός πλούτος του 1% ήταν περισσότερο από 23 φορές µεγαλύτερος από εκείνο του φτωχότερου 50% τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της προεδρίας του Οµπάµα. Κατά το πρώτο τρίµηνο του 2021, η περιουσία του πλουσιότερου 1% είναι λιγότερο από 16 φορές µεγαλύτερη από εκείνα που κατέχει το φτωχότερο 50%. Πιθανώς, τα σχετικά πρόσφατα κέρδη του φτωχότερου 50% είναι συνάρτηση της υψηλότερης αποτίµησης των ακινήτων που κατέχουν.


Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Οµοσπονδιακής Τράπεζας, όταν ο Οµπάµα έγινε πρόεδρος, το 2009, τα ακίνητα του φτωχότερου 50% αξιολογήθηκαν σε 3,28 τρισ. δολάρια. Είχαν ενυπόθηκα δάνεια 3,5 τρισ. δολαρίων, που σηµαίνει ότι χρωστούσαν. Αν είχαν πουλήσει όλη την ακίνητη περιουσία τους για να εξοφλήσουν τα ενυπόθηκα δάνειά τους, θα εξακολουθούσαν να χρωστούν χρήµατα.

Κατά το πρώτο τρίµηνο του 2021, η αξία των ακινήτων του φτωχότερου 50% ήταν 3,87 τρισ. δολάρια µε συνολικά στεγαστικά δάνεια 2,45 τρισ., που σηµαίνει ότι η καθαρή αξία των ακινήτων τους ήταν 1,42 τρισ. δολάρια ή 1,64 τρισ. περισσότερα από ό,τι στο πρώτο τρίµηνο του 2009, όταν ήταν αρνητικό κατά 0.22 τρισ. δολάρια. 1,42 τρισ. δολάρια αντιπροσωπεύουν πάνω από το 54% του συνολικού πλούτου τους στο πρώτο τρίµηνο του 2021, το οποίο για τους περισσότερους πιθανώς αντιπροσωπεύει την αξία µιας βασικής ανάγκης: του σπιτιού τους... Στο τέλος του πρώτου τριµήνου του 2021, το πλουσιότερο 1% είχε καθαρή αξία έγγειας ιδιοκτησίας 4,4 τρισ. δολάρια. Η καθαρή αξία της ιδιοκτησίας τους ανέρχεται σε µόλις 10,6% της συνολικής περιουσίας τους, ενώ για τους φτωχότερους η έγγεια ιδιοκτησία αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% της συνολικής περιουσίας τους.

Αφαιρέστε την καθαρή αξία των ακινήτων του φτωχότερου 50% και ο καθαρός πλούτος τους ανέρχεται σε 1,2 τρισ. δολάρια σε σύγκριση µε το 0,88 τρισ. το 2008, όταν ο Οµπάµα ανέλαβε τα καθήκοντά του στη διάρκεια της µεγάλης ύφεσης. Η αφαίρεση της καθαρής αξίας των ακινήτων καταδεικνύει πως η αύξηση της αξίας της περιουσίας του φτωχότερου 50% αυξήθηκε µόλις 36% από τότε που ο Οµπάµα έγινε πρόεδρος. Αν αφαιρέσετε την καθαρή αξία των ακινήτων του πλουσιότερου 1% και του φτωχότερου 50%, η υπολειπόµενη περιουσία - πλούτος του 1% στο πρώτο τρίµηνο του 2021 είναι πάνω από 30 φορές µεγαλύτερη από το ποσοστό του φτωχότερου 50%. Οταν ο Οµπάµα ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν περίπου 15 φορές µεγαλύτερη. Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε σηµαντική βελτίωση της περιουσίας του φτωχότερου 50% σε σύγκριση µε εκείνο του 1% είναι µια ψευδαίσθηση.

Γίνεται πολύς θόρυβος για τα υπερβολικά και ταχέως αυξανόµενα εισοδήµατα των ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων σε σχέση µε το εισόδηµα ενός µέσου αµειβόµενου υπαλλήλου τους. Σε άρθρο της 21ης Απριλίου στους «New York Times» µε τίτλο: «Η πληρωµή του διευθύνοντος συµβούλου παραµένει στη στρατόσφαιρα, ακόµα και σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδηµία», αναφέρεται: «Τα ανώτατα στελέχη των µεγάλων εταιρειών κερδίζουν τώρα, κατά µέσον όρο, 320 φορές περισσότερο από τον µέσο υπάλληλό τους, σύµφωνα µε το Ινστιτούτο οικονοµικής Πολιτικής. Το 1989, ο λόγος αυτός ήταν 61% προς 1%. Από το 1978 έως το 2019, οι αποδοχές αυξήθηκαν κατά 14% για έναν µέσο υπάλληλο. Για τους διευθύνοντες συµβούλους αυξήθηκαν κατά 1.167%».

Πινακες