Η χώρα περνάει μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της μεταπολεμικά. Ειδικά, μετά την δολοφονική επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία από κάθε πλευρά. Η χώρα δεν αντέχει έναν νέο εθνικό και κοινωνικό διχασμό.

Με αφορμή και την τρομοκρατική ενέργεια, βλέπουμε πολλά, ιδίως τη δημόσια συζήτηση στα social media που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω. Από την εποχή κυρίως των «Αγανακτισμένων» έως και σήμερα, με ενδιάμεσο κομβικό σταθμό το δημοψήφισμα του 2015, η χώρα δείχνει ότι είναι διχασμένη. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε τα «καφενεία» της μιας ή της άλλης πλευράς. Το βλέπουμε σήμερα στο διαδίκτυο με μεγάλη ένταση.

Ο δημόσιος διάλογος σε μεγάλο βαθμό παραπέμπει σε εμφυλιοπολεμική ρητορική. Η χώρα, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται ενότητα, ηρεμία, συναίνεση και συνεννόηση, όπου αυτό είναι εφικτό, δυστυχώς διχάζεται και βυθίζεται. Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, το ζητούμενο είναι να λείψουν οι απειλές, να εξουδετερωθεί ο αυταρχισμός και να παραμεριστούν οι φασίζουσες νοοτροπίες που δεν τιμούν κανέναν.

Δυστυχώς όμως γινόμαστε μάρτυρες όλοι πράξεων που συμβάλλουν στην αποδόμηση των δημοκρατικών διαδικασιών και της επιβολής εμφυλιοπολεμικού κλίματος στην κοινωνία. Χρέος όλων, ειδικά όσων έχουν δημόσιο λόγο και όσο μπορεί ο καθένας από την πλευρά του, είναι να μην εμφιλοχωρήσει ένας νέος εθνικός διχασμός. Είδαμε στο παρελθόν την κατηγοριοποίηση σε πατριώτες και προδότες. Τούτες όμως τις ώρες δεν υπάρχει περιθώριο για κηρύγματα μισαλλοδοξίας ούτε πρέπει να επικρατήσει ο πολιτικός τζιχαντισμός διαφόρων. Ας σιγήσουν οι σειρήνες από κάθε πλευρά.

Ας θυσιαστεί το έλασσον και κομματικό για να διασωθεί το μείζον και εθνικό. Το μείζον είναι να σωθεί η πατρίδα.

Είναι επείγουσα και αδήριτη ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα της κοινωνίας και κυρίως να εξουδετερωθούν τα σχέδια διαφόρων για την ενίσχυση του εμφυλιοπολεμικού κλίματος. Τα προβλήματα είναι εδώ και δεν θα ωφελήσει σε τίποτα ένας διχασμός. Η συντριπτική πλειοψηφία της σημερινής κοινωνίας δεν έζησε εμφύλιο και δεν θέλει στην καθημερινότητά της να κυριαρχούν εμφυλιοπολεμικά ένστικτα που υποθάλπονται από ΜΜΕ, περιθωριακά και μη, sites και blogs.

Όχι στο νέο κοινωνικό διχασμό... Μην γυρίσουμε πίσω δεκαετίες. Θα είναι άδικο και κρίμα για τις θυσίες και των παλαιότερων γενιών. Εξάλλου, ο εμφύλιος τελείωσε το 1949!