Τρία χρόνια μετά τις εσωκομματικές εκλογές στην Νέα Δημοκρατία και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της, η βασική διαπίστωση μετά τις σημερινές ευρωεκλογές και την νίκη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ποσοστό άνω του 33% είναι ότι ο αρχηγός της Κεντροδεξιάς παράταξης, Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο κατάφερε να διευρύνει την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στον δικό της πολιτικό χώρο, αλλά και να την καταστήσει την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην χώρα, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα.

Στο παραπάνω συμπέρασμα συνηγορεί η αύξηση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας από το 28% στην τελευταία εθνική εκλογική διαδικασία στην χώρα μας (βουλευτικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015), αλλά και ο περιορισμός των δυνάμεων των κομμάτων που κινούνται στον χώρο του Κέντρου και της Δεξιάς. Σύμφωνα με τα exit poll οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του κ. Καμμένου καταγράφονται στο 1-2%, η Ένωση Κεντρώων επίσης στο 1-2%, το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη επίσης στο 1-2% και η Χρυσή Αυγή στο 5-7%. Μόνο η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου δείχνει να εξαιρείται από αυτή την ανάλυση, για άλλους όμως λόγους που συνδέονται αποκλειστικά με το «Μακεδονικό».

Οι ψηφοφόροι των παραπάνω κομμάτων σύμφωνα πάντα με τα exit poll των ευρωεκλογών, φαίνεται να εγκατέλειψαν σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές που είχαν κάνει στις τελευταίες εκλογές και να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία.

Η εξέλιξη αυτή πιστώνεται στον κ. Μητσοτάκη, δεδομένου ότι κατάφερε εν μέσω μίας δύσκολης προεκλογικής περιόδου - όπου η κυβέρνηση έταξε τα πάντα στους πάντες και υλοποίησε μία πρωτόγνωρη πολιτική παροχολογίας- να πείσει τους πολίτες και να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία μεγάλη νίκη, βάζοντας τις βάσεις για τις εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές ακολουθήσουν.