Το γεγονός ότι η Νέα ∆ημοκρατία συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές την υποστήριξη περίπου 2 εκατομμυρίων πολιτών (1,9 εκατ. πολίτες για την ακρίβεια) μόνο τυχαίο δεν είναι. Στις ευρωπαϊκές κάλπες η κεντροδεξιά παράταξη της χώρας κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, με τα ευρύτερα στρώματά της να δηλώνουν τη στήριξή τους και στους υποψηφίους που είχε υποδείξει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε περιφέρειες και δήμους. Η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε μόνη της, ούτε προέκυψε αποκλειστικά από τη φθορά της κυβέρνησης της Αριστεράς, που διέψευσε προσδοκίες και ελπίδες.

Στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωπαϊκές κάλπες, αλλά και νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολί-τευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποίησε μια πρωτόγνωρη, για εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα, στρατηγική. ∆εν υποσχέθηκε τίποτα! Αντίθετα, δεσμεύθηκε για τα εφικτά. Τα εφικτά είναι οι πολιτικές που θα οδη-γήσουν στη μείωση της φορολογίας. Αυτό, εξάλλου, είναι και το κεντρικό αίτημα της κοινωνίας.

Η μείωση της φορολογίας, ώστε να «ανασάνουν» τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και γενικά η οικονομία. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές. Ο πρόεδρος της Νέας ∆ημοκρατίας απάντησε με τη δέσμευσή του για τα εφικτά στο κεντρικό αίτημα της κοινωνίας, δημιουργώντας έτσι ελπίδα, σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με μια στρατηγική «διαχείρισης της μιζέριας», υλοποιώντας επιδοματική πολιτική και μια τακτική ρουσφετιών (διορισμοί κ.λπ.) διαμόρφωσε μια απωθητική εικόνα για τον ίδιο και την κυβέρνησή του στους πολίτες.

Απόδειξη ότι τη Νέα ∆ημοκρατία και τη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη στήριξε η ελληνική κοινωνία και τα μεγαλύτερα στρώματά της είναι το γεγονός ότι ένας υποψήφιος στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο που δεν προέρχεται από το κομματικό προσωπικό, αλλά από την κοινωνία, συγκέντρωσε περί τους 500.000 σταυρούς, αριθμό-ρεκόρ για υποψήφιο βουλευτή ή ευρωβουλευτή διαχρονικά στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον ψυχολόγο και άτο-μο με αναπηρία Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο οποίος εκ του αποτελέσματος φάνηκε να συσπειρώνει στο πρόσωπό του ψηφοφόρους διαφορετικών ιδεολογικών ρευμάτων, διαφορετικής κοινωνικής και οικονομικής τάξης, ενισχύοντας το άνοιγμα της Νέας ∆ημοκρατίας στην κοινωνία.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος στηρίχθηκε με τόση μαζικότητα από τους πολίτες μετά και την αήθη επίθεση του Π. Πολάκη προς το πρόσωπό του αποδεικνύει ότι η κοινωνία ήθελε να στείλει με αυτόν τον τρόπο και ένα μήνυμα έντονης αποδοκιμασίας της αλαζονείας και της χυδαιότητας της κυβέρνησης Τσίπρα.