Την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του β' γύρου των αυτοδιοκητικών εκλογών. Ακόμα και οι υποψήφιοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θεωρούνταν «αουτσάιντερ» υπερψηφίστηκαν με συντριπτικά ποσοστά από τους πολιτες.

Έχουμε και λέμε. Ο «γαλάζιος» Γιώργος Πατούλης επικράτησε του στελέχους της κυβέρνησης, Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Παναγιώτης Νίκας κέρδισε τον Πέτρο Τατούλη στην Πελοπόννησο, ο Νεκτάριος Φαρμάκης κέρδισε τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ στην Δυτική Ελλάδα, Απόστολο Κατσιφάρα, ο «γαλάζιος» Φάνης Σπανός, αφού κέρδισε στον πρώτο γύρο τον εκλεκτό του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Αναγνωστάκη, «κατατρόπωσε» τον Απ. Γκλέτσο στην Στερεά Ελλάδα. Μεγάλη έκπληξη ήταν η νίκη της Ρόδης Κράτσα στον πρώτο γύρο των Περιφερειακών εκλογών στα Ιόνια Νησιά.

Ωστόσο, η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ επανέλαβε τον εκλογικό της θρίαμβο στον δεύτερο γύρο επικρατώντας κατά κράτος του εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Γαλατσάτου. Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα οι νίκες του Απ. Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, τον Γ. Κασαπίδη στην Δυτική Μακεδονία, του Γ. Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο, του Κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία, του Απ. Καχριμάνη στην Ήπειρο.

«Ό,τι θύμιζε ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες το σκούπισαν» ανέφερε πολιτικός αναλυτής και δεν είχε άδικο. Μέχρι και στο δήμο Αιγάλεω, που χρόνια θεωρείτο προνομιακή περιοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος, Δημ. Μπίρμπας, που αποθέωσε μάλιστα προεκλογικά τον κ. Τσίπρα έχασε κατά κράτος από τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, υποψήφιο Γιάννη Γκίκα.

Πλέον, μετά και τα αποτελέσματα της δεύτερη Κυριακής, αναμένεται να κριθεί στις επικείμενες εθνικές εκλογές του Ιουλίου, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του πολιτικού συστήματος, μετά τη ΝΔ, ή θα «κατρακυλήσει» σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα που θα αμφισβητήσουν αυτόν τον ρόλο, όπως εκτιμούν ήδη ορισμένοι έμπειροι εκλογολόγοι. «Στις επόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανόν να συνεχιστεί αυτό το... σκούπισμα, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται όχι μόνο απογοητευμένοι αλλά και οργισμένοι απο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.