Το τελευταίο διάστημα έχουμε ασχοληθεί όλοι με τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα σε σχέση με την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και παράλληλα παρακολουθούμε ένα crescendo του Πρωθυπουργού Ζάεφ που χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία σε κάθε του δημόσια πρόταση. Ο Ζάεφ πέτυχε με τη βοήθεια του διεθνή παράγοντα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και την επικράτηση του ΝΑΙ με σταλινικά ποσοστά. Χρήματα πηγαινοέρχονται σε υποψήφιους για να ψηφίσουν υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, η ΔΕΗ μας αγοράζει τοπικές εταιρίες που ανήκουν στην σκοπιανή ελίτ, η αντιπολίτευση έχει βγει στα κάγκελα και κάποιοι από τους πολιτικούς ίσως βρεθούν και πίσω από αυτά και το γενικό αλαλούμ μιας χώρας που βιάστηκε να μεγαλώσει, συνεχίζεται.

Οι ισορροπίες στα γειτονικά Σκόπια είναι πολύ εύθραυστες. Κανένας δεν συμφωνεί με κανέναν και το μωσαϊκό των εθνοτήτων που καλείται να διαχειριστεί την ονομασία είναι εκρηκτικό. Αλβανόφωνοι, Σλαβόφωνοι, Βλάχοι, Ρομά, Βούλγαροι (μόνο Μακεδόνες δεν υπάρχουν !) πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα κλεμμένη ταυτότητα που δεν τους ανήκει και δεν τους εκφράζει. Οι αλλαγές που επιχειρούν να επιβάλλουν ούτε διάρκεια θα έχουν, αφού ακόμη και αν περάσουν θα αποτελούν προϊόν μειωμένης συναίνεσης, ούτε και αποτέλεσμα στο να αλλάξουν τα εθνοτικά χαρακτηριστικά του κράτους που με την πονηριά να ετεροπροσδιορίζεται μέσα από κλεμμένα ονόματα δεν πρόκειται να αποκτήσει σταθερότητα και σοβαρή υπόσταση.

Οι Σκοπιανοί μπορούν προς το παρόν να χαίρονται, έχοντας επιτύχει μια διπλωματική νίκη, αναγνώριση ενός ονόματος που ούτε στον ύπνο τους δε θα φαντάζονταν και το δικαίωμα να βάζουν το όνομα Μακεδονία μπροστά από ταυτότητες, ομάδες και κάθε λέξη της γλώσσας τους. Πρέπει όμως να γνωρίζουν πως βιάζοντας την ιστορία δεν πρόκειται ποτέ να την αλλάξουν. Και πως γελιούνται ή και παρασύρονται, αν νομίζουν πως ο καταλύτης επίλυσης των χιλιάδων προβλημάτων τους είναι η ονομασία. Τελικά, με τόσες διαφορετικές εθνικές τάσεις, με τόσο συγκρουσιακές πολιτικές απόψεις και με τόσα κέντρα εγχώριας και εξωτερικής επιρροής, προβλέπω ότι τα Σκόπια σε λίγο θα γίνουν σκόρπια.

*Η Έλενα Ράπτη είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Θεσ/νίκης