Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο εκείνο που κυριαρχεί στα πολιτικοδημοσιογραφικά πηγαδάκια είναι ο χρόνος που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.

Παρά το γεγονός ότι κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως σκοπεύει να εξαντλήσει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα θητεία, οι εκτιμήσεις που γίνονται τόσο από αναλυτές όσο και από κυβερνητικά στελέχη συγκλίνουν σε ένα θερμό πολιτικά φθινόπωρο. Μάλιστα, οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να αναφέρουν ακόμα και ημερομηνίες σε σχέση με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Το εντυπωσιακό στην εξέλιξη της όλης ιστορίας έχει να κάνει με τη μετατόπιση που παρατηρείται ακόμα και στον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού όσον αφορά την αναγκαιότητα να στηθούν σύντομα κάλπες. Το ερώτημα που μένει είναι τι σκέφτεται ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Επ' αυτού είναι σχετικά δύσκολο να δώσει κανείς ασφαλή απάντηση.

Η επικρατέστερη εκδοχή

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο (πολιτικό) τραπέζι, η επικρατέστερη εκδοχή κινείται προς την κατεύθυνση των εκλογών το αργότερο μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου. Και λέμε «το αργότερο» γιατί πλέον στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια λογική που θέλει τον πρωθυπουργό να προχωρά σε αιφνιδιασμό ακόμα και μέσα στον Αύγουστο.

Όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της συγκεκριμένης πρότασης, εφόσον τα πράγματα πάνε σχετικώς καλά στο πεδίο κυρίως των πυρκαγιών και με δεδομένο ότι ήδη διανύουμε μια εντυπωσιακή τουριστική σεζόν, το τέλος του καλοκαιριού θεωρείται ιδανικός χρόνος για την προκήρυξη των εκλογών. Για πρώτη φορά, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να καλοβλέπει αυτό το ενδεχόμενο, αντιλαμβανόμενος το ρίσκο τού να αναλάβει να διαχειριστεί ακόμα έναν δύσκολο χειμώνα.

Σε όλα τα επίπεδα

Το βασικότερο, που λειτουργεί σχεδόν πιεστικά προς την κατεύθυνση αυτή (των πρόωρων εκλογών), είναι το κλίμα που έχει αρχίσει να δημιουργείται σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη στιγμή και ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται, αλλά και τι στο τέλος θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, η σεναριολογία γύρω από τις εκλογές κινείται οριζόντια. Όπου κι αν καθίσει κανείς, με όποιον κι αν συζητήσει, ό,τι project κι αν σχεδιάζεται, στο τέλος προβάλλεται η υποσημείωση που έχει να κάνει με το πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Από την όλη συζήτηση - πολιτική διεργασία δεν εξαιρούνται ούτε οι υπουργοί, οι οποίοι, παρά τις προτροπές του κ. Μητσοτάκη για σκληρή δουλειά, κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Επί της ουσίας, και αυτό αποτελεί πλέον πραγματικό γεγονός, το γενικευμένο προεκλογικό κλίμα εκτιμάται ότι νομοτελειακά θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό και τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Για μετά τις διακοπές

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκείνοι που γνωρίζουν δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύσσει αμέσως μετά το πέρας των διακοπών του Αυγούστου πρόωρες εκλογές. Καθοριστικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις αναμένεται να παίξουν και οι μέχρι τότε εξελίξεις στο καυτό μέτωπο με την Τουρκία!

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 10 Ιουνίου 2022.