Πέρα από την τελική επιβεβαίωση της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι κάλπες έδωσαν απόψε ορισμένα αδιαμφισβήτητα πολιτικά συμπεράσματα : Στη σκηνή ενός «εγκαταστημένου» πλέον δικομματισμού, η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει μια καθαρή εκλογική νίκη και ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται για πρώτη φορά από το 2014-15 σε μεγάλη κάμψη,ζαλισμένος ,σε κατάσταση «νοκ ντάουν», παρά το γεγονός, ότι κρατάει ένα σοβαρό τμήμα εκλογικής βάσης . Και δεδομένου, ότι αυτή η μάχη δόθηκε με κοινή αποδοχή σε «κλίμα» εθνικών εκλογών ,η Νέα Δημοκρατία αφήνοντας πίσω της μια σειρά εκλογικών «περιπετειών» του παρελθόντος, μπορεί να θωρείται πλέον«φαβορί» των βουλευτικών εκλογών που θα ακολουθήσουν. Και ο κ.Τσίπρας θα αγωνίζεται αναπόφευκτα από εδώ και πέρα για να αποφύγει τα χειρότερα, απέναντι στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κέρδισε στη μάχη αυτή μια πλήρη επιβεβαίωση ,ότι αυτός δικαιωματικά ηγείται του κεντροδεξιού χώρου .

Κατά τη γνώμη μας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε στις κάλπες, α ) τις φαντασιώσεις του για την αληθινή οικονομική κατάσταση της χώρας, ) β) τις χείριστες εντυπώσεις που άφησε σε μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κόμματος του προς θεμελιώδεις δημοκρατικούς θεσμούς γ ) την εξοργιστική ανοχή του στους κουκουλοφόρους «στρατιώτες της νύχτας» και απέναντι σε έναν διαρκώς διευρυνόμενο «αντι-εξουσιαστικό» υπόκοσμο και δ ) την αποδυνάμωση τη Αστυνομίας που άφησε τους πολίτες εκτεθειμένους στη δράση ένοπλων ληστών, διαρρηκτών και «μαφιόζων» εγκληματιών .

Σημείωνεται, ότι ο κ.Τσιπρας που σχεδίασε την προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και πήρε επάνω του τον αγώνα τις τελευταίες εβδομάδες, χρεώθηκε προσωπικά μια βαριά «επικοινωνιακή» ήττα απόψε. Μάλλον έκρινε λάθος και με περισσή αυταρέσκεια κάποιες αδυναμίες του αντιπάλου του, τις οποίες έσπευσε επιπόλαια να τις μετρήσει ως δικά του πλεονεκτήματα . Δεν υπολόγισε τι γνώμη μπορεί να έχουν οι πολίτες ψηφοφόροι για την κατάσταση της χώρας και για τις ικανότητες εκάστου των πολιτικών αρχηγών.