Τα χαρούμενα και αισιόδοξα τιτιβίσματα της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας και βροχή επενδύσεων στη χώρα διαψεύδονται οικτρά από την πραγματικότητα, που επιμένει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί ακόμα να πάρει τη στροφή προς τα πάνω.

Δύο διαφορετικά μεταξύ τους, χαρακτηριστικά ωστόσο γεγονότα της χθεσινής -μόνον- ημέρας:

*Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες έφτασαν τα 6 δισ. ευρώ και η έκρηξη αυτή οφείλεται στην άρνηση του κράτους να προχωρήσει σε επιστροφές φόρων, που ξεπερνούν πλέον τα 2 δισ. ευρώ.

Η κατάσταση αυτή αποτρέπει την εκταμίευση της υπο-δόσης των 800.000.000 ευρώ από τον ΕSM, η διαθεσιμότητα των οποίων λήγει την 31η Οκτωβρίου. Για να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει τα χρήματα αυτά, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στους δικαιούχους ιδιώτες το συνολικό ποσό του 1,2 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του μήνα.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει προκαταβολικώς για το συνολικό πλεόνασμα που υπολογίζει στο τέλος του 2017, που προέρχεται αποκλειστικώς και μόνον από μάζεμα φόρων.

Και αυτό λέγεται «ανάκαμψη της οικονομίας».

*Η επένδυση στο Ελληνικό βρίσκεται επί ξηρού ακμής μετά τη χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ, που μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Διότι μπορεί το ΚΑΣ να «συμβιβάστηκε» ύστερα από πιέσεις του Μαξίμου σε αρχαιολογική έκταση 280 στρεμμάτων, αυτά όμως, όλως περιέργως, συμπίπτουν με τις περιοχές της υψηλής επενδυτικής αξίας του έργου, ενώ οι αρχαιολόγοι -με τη νέα ιδιότητα του πολεοδόμου/αρχιτέκτονα- θα έχουν λόγο και στο ύψος των υπό κατασκευή κτιρίων.

Είναι άγνωστο ακόμα αν και πώς θα αντιδράσει η κοινοπραξία της επένδυσης στο Ελληνικό. Το σίγουρο όμως είναι ότι η φήμη της κυβέρνησης αυτής ως «λάτρη των διεθνών επενδύσεων» πάει κυριολεκτικώς περίπατο στο… δάσος του Ελληνικού.

Και κατά το λαϊκώς λεγόμενον, πάει για βρούβες.

Μετά την υπόθεση στις Σκουριές της Χαλκιδικής, μετά την απόσυρση του ενδιαφέροντος του Κατάρ για επενδύσεις στην Ελλάδα, η προσθήκη της αόριστης και μεσοβέζικης «λύσης» στο Ελληνικό διαμορφώνει ένα αρνητικό πλαίσιο για διεθνείς επενδύσεις στη χώρα.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις «επενδύσεις», αναφερόμενη μόνο σε αποκρατικοποιήσεις, που κατά κανόνα αφορούν στον εθνικό πλούτο της χώρας.
Κατά το κοινώς λεγόμενον, προ μνημονίων, εθνικό ξεπούλημα.