Ο ΥΠΕΞ κατά την παραμονή του στην Αγκυρα (24-25 Οκτωβρίου) κατέβαλε προσπάθειες να κρατήσει ισορροπίες (;) απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη χώρα, κάνοντας τα στραβά μάτια σε πληθώρα νέων και σοβαρών προκλήσεων στις οποίες προχώρησε η Αγκυρα, στις 25 Οκτωβρίου, στοχεύοντας εμφανώς πλέον στον περιορισμό της ελληνικής πολιτικής ανεξαρτησίας στο Αιγαίο.

Οι ελληνικές προσπάθειες απέβησαν μάταιες, καθώς η Αγκυρα:

*Στις 25 Οκτωβρίου με τη ΝΟΤΑΜ 5249/17 επί της ουσίας απαγόρευσε (!) «οποιοδήποτε (ελληνικό) σενάριο ή (ελληνικό) σχεδιασμό οποιασδήποτε στρατιωτικής εκπαίδευσης ή άσκησης» στην περιοχή ή υπεράνω εδαφών των νησιών Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Μυτιλήνη, Σάμος, Τήλος, Χάλκη και Καστελόριζο, με το πρόσχημα ότι αυτά είναι αποστρατιωτικοποιημένα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα εξακολουθεί να αμφισβητεί ευθέως την ελληνικότητα και την κυριαρχία των ελληνικών νήσων του Αν. Αιγαίου, γεγονός που ενστερνίζονται και το ΝΑΤΟ και ο ICAO, λόγω της διαχρονικής ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν αυτή την τουρκική προκλητικότητα, που πρωτοεμφανίστηκε στο ΝΑΤΟ το 1995.

*Στις 25 Οκτωβρίου, ένα λεπτό νωρίτερα, η Αγκυρα με τη ΝΟΤΑΜ 5248/17 κηρύσσει αποστρατιωτικοποιημένη και τη Ρόδο επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης. Με άλλα λόγια, η Αγκυρα... ρυμούλκησε τη Ρόδο μέχρι τα Στενά για να την... εντάξει στη Συνθήκη της Λωζάννης, προκειμένου να «απαγορεύσει» οποιαδήποτε ελληνική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή της Ρόδου.

*Στις 24 Οκτωβρίου η Αγκυρα «απαγόρευσε» κοινή ελληνική άσκηση Θαλάσσιας Ερευνας και Διάσωσης (SAR), με τη Frontex σε περιοχή νοτίως της Χίου, δηλώνοντας διεθνώς ότι Θαλάσσια Eρευνα και Διάσωση στο Ανατολικό Αιγαίο διενεργεί μόνο η Τουρκία, σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο του 2001, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στον παγκόσμιο σχεδιασμό SAR του ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας).

* Επιπροσθέτως, η Aγκυρα με τη ΝΑVΤΕΧ 1085/17 ανακοίνωσε αυτοβούλως ότι θα προχωρήσει σε ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής, στo Κεντρικό Αιγαίο, σε περιοχή δηλαδή της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου που δεν της ανήκει.

Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις της ελληνικής ΥΠΑ ήταν οι συνηθισμένες... προκάτ ΝΟΤΑΜs με τη μόνιμη υπενθύμιση ότι αρμοδιότητες μέσα στο FIR Αθηνών έχει μόνο η ίδια, για να λάβει την προκάτ απαντητική τουρκική ΝΟΤΑΜ ότι οι ελληνικές συντεταγμένες των ανατολικών ορίων του FIR Αθηνών είναι ανύπαρκτες και πλασματικές.

Με δυο λόγια η Αγκυρα επιβεβαίωσε ότι στοχεύει και σε κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, αποτρέποντας την Ελλάδα να στηρίξει και να εφαρμόσει κυριαρχικά και άλλα δικαιώματά της.

Επιδιώκει δηλαδή τον περιορισμό της ελληνικής πολιτικής ανεξαρτησίας.