Ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος σε συνέντευξη Τύπου δεν άφησε αμφιβολία ότι δεν θα αποδεχθεί τη λέξη «Μακεδονία» στην τελική ονομασία των Σκοπίων, αν και όποτε τελειώσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις (που ακόμα δεν έχουν αρχίσει επισήμως), υπό την προϋπόθεση ότι και η πΓΔΜ θα αποδεχθεί την ονομασία αυτή.

Η πρεμούρα του συγκυβερνήτη έχει πολλές ερμηνείες. Η πρώτη εκφράζει τη σιγουριά του ιδίου ότι ο συγκυβερνήτης του Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συμφωνήσει -με τις ΗΠΑ, που επείγονται να κλείσουν το θέμα μέχρι την εαρινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018- να «τελειώνει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις». Τα «υλικά» των λέξεων είναι έτοιμα: λίγη «Μακεδονία», λίγη «Νέα», λίγη «Βόρεια», κάπου θα πετύχει η συνταγή.

Ουδείς βεβαίως τολμά να ακουμπήσει τον καυτό πυρήνα του προβλήματος, που είναι η διεθνής πλέον εξασφάλιση ότι η τελική συμφωνημένη ονομασία θα αντικαταστήσει αυτομάτως τις ήδη πολλές διμερείς αναγνωρίσεις των Σκοπίων ως Μακεδονία, να ισχύσει δηλαδή ο βασικός όρος Erga Omnes.

Η δεύτερη ερμηνεία των λεγομένων του συγκυβερνήτη είναι ότι προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο. Να μην προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση, που θα οδηγήσει στην πτώση της εξαιτίας του, να ξεφύγει ο ίδιος με ψηλά τη ρομφαία της Μακεδονίας για προεκλογική χρήση και να επιτρέψει «στους άλλους» να φάνε τα μουστάκια τους για την ονοματολογία, μέσω Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Η κυβέρνηση επισήμως αντιδρά «χαλαρά» στις προθέσεις του συγκυβερνήτης της. Επί της ουσίας, όμως, ψάχνει ασφαλή διέξοδο από το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Εκτελεστικός βραχίων της επιχείρησης αυτής, για τους σκοπούς του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Ουάσιγκτον (που και οι δύο επείγονται για τη λύση του προβλήματος), ο γεμάτος επαίνους από τον συγκυβερνήτη, ΥΠΕΞ. Ο οποίος επιχειρεί «ντρίμπλα» προτείνοντας πλειοψηφία βουλευτών όλων των κομμάτων στη Βουλή για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα κάνει. Δι’ αυτού του τρόπου επιχειρεί να παρακάμψει τη διαφαινόμενη ανυπαρξία κοινής θέσης των συγκυβερνώντων στο θέμα, που απλά και δημοκρατικά σημαίνει πτώση της κυβέρνησης - σε ομαλώς λειτουργούσα Δημοκρατία.
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση είναι η κοινή θέση και των δύο μερών της κυβέρνησης για να προχωρήσει στη συζήτηση.

Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο στην αναδυόμενη κεντροσοσιαλδημοκρατική δύναμη, καθώς διαφαίνονται τάσεις χρησιμοποίησης του Σκοπιανού ως πρόβας τζενεράλε για πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ...