rafale
Πολιτική

Ρεκόρ στην αμυντική θωράκιση της χώρας - 46 εξοπλιστικά προγράμματα μέσα σε 30 μήνες

Οι τελευταίες εξελίξεις και τα ορόσημα

Από τον Ιούλιο του 2019 ενεργοποιήθηκαν 165 υποπρογράµµατα προσκτήσεως οπλικών συστηµάτων για όλους τους Κλάδους των Ενόπλων ∆υνάµεων, εκ των οποίων 135 χρηµατοδοτούνται και 46 έχουν ήδη συµβασιοποιηθεί, αποκάλυψε πολύ πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Αµύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, µιλώντας επί του αµυντικού προϋπολογισµού για το 2022 στη Βουλή, για τον οποίο τόνισε ότι είναι αυξηµένος κατά 15,5%, ενώ και για τα εξοπλιστικά είναι αυξηµένος κατά 34%!

Τα «κλειδιά» της θωράκισης

Ας δούµε, λοιπόν, µερικά από αυτά τα 46 προγράµµατα που έχουν ήδη γίνει συµβάσεις και υλοποιήθηκαν (ή είναι σε εξέλιξη) στο διάστηµα αυτό των 30 µηνών.

◗ Πρόσκτηση 18 αεροσκαφών Rafale F3R σε χρόνο-ρεκόρ. Μέσα σε 6 και 7 µήνες από τις αρχικές διαπραγµατεύσεις φτάσαµε στην υπογραφή της συµβάσεως, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 προσγειώνονται στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Αερ. Βάση της Τανάγρας, τα πρώτα 6 µαχητικά Rafale της Πολεµικής Αεροπορίας.

◗ Πραγµατοποιήθηκε ενηµέρωση της αρµόδιας Επιτροπής Εξοπλισµών της Βουλής για τη νέα σύµβαση αποκτήσεως 6 πρόσθετων καινούργιων Rafale F3R, που θα διαµορφώσουν µια πλήρη Μοίρα των 24 µαχητικών.

◗ Στις 21 ∆εκεµβρίου 2021 πραγµατοποιήθηκε η κατακύρωση του διαγωνισµού για την υποστήριξη Follow-On-Support (FOS) των µεταφορικών αεροσκαφών C-27J Spartan της Π.Α.

◗ Την παρούσα χρονική στιγµή, βρίσκονται στα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιοµηχανίας (ΕΑΒ) 8 αεροσκάφη F-16 για αναβάθµιση σε F-16V (=Viper).

◗ To πρόγραµµα αναβαθµίσεως των 38 αεροσκαφών F-16 Block.50 θα παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής προς έγκριση µε νέα σύµβαση, για λόγους διαφάνειας.

◗ Η Π.Α. διαθέτει πλέον αυξηµένες διαθεσιµότητες στα µαχητικά Mirage 2000-5 Mk.2, χάρη στις συµβάσεις FOS που δροµολογήθηκαν.

◗ Προχώρησε η σύµβαση µε την ισραηλινή εταιρεία ELBIT και ουσιαστικώς την Ισραηλινή Αεροπορία για τη δηµιουργία του ∆ιεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως στην Καλαµάτα για την εκπαίδευση των Ικάρων µας.

◗ Αποκτήθηκαν µε τη µέθοδο leasing, για περίοδο 3 ετών, 3 συστήµατα Μη Επανδρωµένων Αεροοχηµάτων (UAV).

◗ Τα δύο πρώτα, από τα 7 συνολικώς, υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R θα παραληφθούν από το Π.Ν. εντός του 2022.

◗ Βαίνει προς συµβασιοποίηση εντός του Ιανουαρίου 2022 η πρόσκτηση 3 υπερσύγχρονων φρεγατών FDI τύπου Belh@ rra από τη Γαλλία, µε «δικαίωµα προαιρέσεως» για µία επιπλέον (τέταρτη). Οι δύο πρώτες θα παραδοθούν το 2025 και η επόµενη εντός του 2026. Ήδη για την πρώτη ελληνική έχει κοπεί το «πρώτο µέταλλο» στα γαλλικά ναυπηγεία.

◗ Εντός του 2022 θα παραδοθεί στο Π.Ν. από τα Ναυπηγεία Ελευσίνος η τελευταία πυραυλάκατος (ΤΠΚ) Νο.7, τύπου Super Vita (η ΤΠΚ «Βλαχάκος»).

◗ Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγµάτευση για την πρόσκτηση 4 (3+1) νέων κορβετών.

Αντίστοιχη διαπραγµάτευση υπάρχει και για τον εκσυγχρονισµό των 4 φρεγατών τύπου MEKO-200HN, κλάσεως «Ύδρα», που υπηρετούν ήδη στον Στόλο.

◗ Πρόσκτηση για την κάλυψη των υπαρκτών και επειγουσών επιχειρησιακών αναγκών του Π.Ν. µε 44 τορπίλες βαρέος τύπου SeaHake mod4, των 533mm, διπλού ρόλου και καθοδηγούµενες µε οπτική ίνα, της γερµανικής κατασκευαστικής εταιρείας ATLAS ELEKTRONIK, που πρόσφατα πέρασε -επιτέλους- από τη Βουλή.

◗ Πέρασε, επίσης, από τη Βουλή ένα «υπόλοιπο προγράµµατος» (Excess Material) «λογιστικού χαρακτήρος», αλλά πολύ σηµαντικό, µε τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. του Σκαραµαγκά, ως συνέχεια του προγράµµατος Neptune-2, που αφορούσε την αναβάθµιση των υποβρυχίων τύπου «Ωκεανός».

◗ Υπογράφηκε στις 14 ∆εκεµβρίου από τη Γ∆ΑΕΕ του ΥΠΕΘΑ η συµφωνία-πλαίσιο «002Β/21», που αφορά την προµήθεια 41 ταχύπλοων σκαφών µεταφοράς προσωπικού τύπου MUNIN S-1200 και την παροχή αρχικής υποστηρίξεως.

Αποκτήθηκαν και έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα 43 από 1.200 Τεθωρακισµένα Τροχοφόρα Οχήµατα Ασφαλείας M-1117 Guardian από τα αποθέµατα του Αµερικανικού Στρατού, δωρεάν.

◗ Αποκτήθηκαν και έφτασαν στην Ελλάδα 70 ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D Kiowa Warrior για την Αεροπορία Στρατού. Επίσης από τις ΗΠΑ.

◗ Είναι σε πολύ προχωρηµένο επίπεδο το θέµα του νέου τυφεκίου για τις ελληνικές Ε.∆, το όποιο, αν τελικώς επιλεγεί, θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

◗ Είναι επίσης σε προχωρηµένο επίπεδο η αναβάθµιση των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache από το Ισραήλ για να γίνουν επιπέδου «D», καθώς η παραγωγή του «Α+» έχει διακοπεί και, αν δεν αναβαθµιστούν, θα απαξιωθούν σταδιακώς.

◗ Προχωρά µε προβλήµατα η αναβάθµιση των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P-3B Orion σε P-3HN (ΕΑΒ). Προ 10ηµέρου, το πρώτο εξ αυτών πραγµατοποίησε στη διάρκεια ασκήσεως βολή ανθυποβρυχιακής τορπίλης για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια.

◗ Προχωρά µε τροποποιητικές συµβάσεις το θέµα της παραλαβής και των υπόλοιπων 7 µεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, από τα οποία τα 3 (από τα 7) είναι των Ειδικών Επιχειρήσεων.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 30/12.