Το «κατώφλι» του δικαστικού μεγάρου του Αρείου Πάγου θα περάσει σήμερα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, προκειμένου να απολογηθεί μετά από δύο προθεσμίες που έχει λάβει, για όσα του καταλογίζονται σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, κυρίως, κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κληθεί από την ανακρίτρια του δικαστικού συμβουλίου του ειδικού δικαστηρίου, Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη προκειμένου να απολογηθεί για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Η υπόθεση

Η εκκίνηση της διερεύνησης της υπόθεσης, αρχικά, από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από την τακτική δικαιοσύνη, δόθηκε μετά την κατάθεση, το Καλοκαίρι του 2020, μηνυτήριας αναφοράς από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Στη μηνυτήρια αναφορά, ο επιχειρηματίας κατήγγειλε πως υπήρξε εικονική συναλλαγή με το λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο CCC προκειμένου να του δοθούν 3.000.000 ευρώ για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας, μέσω της μηνυτήριας αναφοράς του απέδιδε στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ρόλο «οργανωτή» στην υπόθεση, προκειμένου η τότε Κυβέρνηση να αποκτήσει τον «δικό» της τηλεοπτικό σταθμό, πανελλαδικής εμβέλειας.

Οι ισχυρισμοί

Όταν τα σχέδια για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας που θα εξυπηρετούσε, τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ, ναυάγησαν, όπως υποστηρίζει ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο τότε υπουργός Επικρατείας, του είπε να φτιάξουν μια εφημερίδα και του υπέδειξε τα 3.000.000 ευρώ της εγγυητικής επιστολής να τα δώσει για να ανοίξει το «DOCUMENTO».

Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του ο Χρήστος Καλογρίτσας προσκόμισε και αναλυτικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ πρότεινε και μία σειρά μαρτύρων.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, απαντώντας, μέσω υπομνήματος στην προανακριτική επιτροπή, στους ισχυρισμούς του Χρήστου Καλογρίτσα, έκανε λόγο για «βιασμό της λογικής», τονίζοντας πως εκείνος θέσπισε και νομοθέτησε τους όρους του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και επισημαίνοντας πως ο επιχειρηματίας κηρύχθηκε έκπτωτος και ουδέποτε έλαβε την επίμαχη άδεια.

Ποινική δίωξη

Η έρευνα της υπόθεσης από τη Βουλή κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή σε βάρος του Νίκου Παππά και ο φάκελος πέρασε στα χέρια των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η κυρία Κιουπτσίδου – Στρατουδάκη, αφού εξέτασε μία σειρά κρίσιμων μαρτύρων, προχώρησε λίγο πριν τη λήξη του προηγούμενου έτους στις κλήσεις προς απολογία καλώντας τον Νίκο Παππά αλλά και τον Χρήστο Καλογρίτσα να βρεθούν ενώπιον της με την ιδιότητα του κατηγορουμένου.

Ήδη ο επιχειρηματίας έχει απολογηθεί για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καλογρίτσας υποστήριξε ενώπιον της ανακρίτριας, επισημαίνοντας «γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξ' αιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου».

Τα επόμενα βήματα

Με τη σημερινή απολογία του Νίκου Παππά, εκτός απροόπτου, θα ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία και, στη συνέχεια, το λόγο θα λάβει το ειδικό δικαστικό συμβούλιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών το οποίο αποφασίζει για την παραπομπή ή όχι στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου. Σημειώνεται ότι το βούλευμα που εκδίδεται είναι αμετάκλητο.