Πρέπει να θεωρείται πλέον δεδομένο. Το περίφημο «αυτοδιοίκητο» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν θα υπάρχει, από δω και στο εξής, παίρνοντας μαζί της και την «ρήτρα ανεξαρτησίας» της ΕΠΟ, η οποία δεν θα έχει καμία αξία.
Η λεγόμενη Επιτροπή Επεξεργασίας για την τροποποίηση διατάξεων του Καταστατικού της Ε.Π.Ο. στο κείμενο των προτάσεών της ( πού βεβαίως θα περάσουν σίγουρα, αφού έχουν «εγκριθεί» από την παράταξη Γραμμένου - και προφανώς από το αφεντικό Ιβάν Σαββίδη ) προσθέτει διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες ο κάθε Κοντονής δεν θα μπαίνει πλέον στο ποδόσφαιρο από το παράθυρο, αλλά απ’ ευθείας από την πόρτα και περπατώντας πάνω σε … κόκκινο χαλί !
Η κρατική παρεμβατικότητα στο ποδόσφαιρο, η οποία εκφράστηκε τα τελευταία χρόνια με τον πλέον ωμό και απροσχημάτιστο τρόπο από τον υπουργό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Κοντονή, θα γίνει πλέον παγιωμένη και θεσμική κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτή τη φορά με την συναίνεση ( και τις … ευλογίες ! ) της ΕΠΟ !
Με τις συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μεταβληθούν, η ΕΠΟ όχι μόνο δέχεται, αλλά και προτείνει … από μόνη της την κρατική ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και δη κατά τον πλέον προφανή και ξεκάθαρο τρόπο !

ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Στο άρθρο 7 περί «Συμπεριφοράς Οργάνων και Αξιωματούχων», αναφέρονταν τα εξής : «Τα Όργανα και οι Αξιωματούχοι της Ε.Π.Ο. υποχρεούνται να τηρούν το Καταστατικό, τους Κανονισμούς, τις Οδηγίες, τις Αποφάσεις και τον Κώδικα Δεοντολογίας της FIFA, της UEFA και της Ε.Π.Ο. και της Ελληνικής Νομοθεσίας στις δραστηριότητές τους» προστίθεται η φράση «και της Ελληνικής Νομοθεσίας» !
Επίσης, διαγράφεται εντελώς ο καθορισμός της γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ ως « ανώτατο νομοθετικό σώμα στο ποδόσφαιρο», πού βεβαίως σημαίνει ότι θα μπορεί πλέον να νομοθετεί γιά καθαρά ποδοσφαιρικά θέματα η … Βουλή, κατόπιν εισήγησης του ο εκάστοτε … υπουργού !
Πρόκειται καθαρά γιά μία ακόμη ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ του Γραμμένου κατόπιν ΥΠΟΔΕΙΞΗΣ Κουτσοκούμνη, προς εξευμενισμό του Κοντονή !
• Παραπλήσιας σημασίας είναι και η αναγόρευση του Διαιτητικού Δικαστηρίου σε ΥΨΙΣΤΟ ποδοσφαιρικό όργανο.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο θα αποτελείται βεβαίως από τακτικούς δικαστές πού θα απασχολούνται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ με τα καθήκοντά τους στις πειθαρχικές επιτροπές της ΕΠΟ, θα έχει τον τελευταίο λόγο ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΘΕΜΑ του ποδοσφαίρου, υποκαθιστώντας τις αρμοδιότητες ακόμα και του ΔΣ της ΕΠΟ ! Και εδώ βεβαίως, είναι έντονη η οσμή της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ( βλέπε π.χ. Κοντονή ) εφόσον εύλογα σε περιπτώσεις τέτοιων διορισμών, ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης έχει πάντοτε τον ΠΡΩΤΟ και ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΛΟΓΟ !

ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ … «ΕΞΥΓΙΑΝΤΩΝ» !

Άλλες τροποποιήσεις διατάξεων πού αξίζουν την προσοχή μας, είναι οι παρακάτω :
· Καταργείται η δυνατότητα της ΕΠΟ να ιδρύει νομικά πρόσωπα για την εκμετάλλευση των προϊόντων του ποδοσφαίρου κ.λ.π.
Είναι εμφανής η σκοπιμότητα εδώ. Εχουμε την ικανοποίηση χρόνιου αιτήματος της κυβέρνησης και βεβαίως του Μελισσανίδη, πού αφορά την κατάργηση της εταιρείας «Εύ Αγωνίζεσθαι». Είχε ιδρυθεί επί Γκαγκάτση ακριβώς γιά να μελετηθεί το ενδεχόμενο να αναλάβει η ΕΠΟ την διεξαγωγή διαγωνισμών ΠΡΟΠΟ και Στοιχήματος.
· Καταργείται και εξαφανίζεται από τον χάρτη ολοσχερώς, η Ενωση Ποδοσφαίρου Αμμου ! Δηλαδή το γνωστό σε όλους και με συνεχή δραστηριότητα «Μπίτς Βόλεϊ». Η πρόταση Γραμμένου είναι «το Ποδόσφαιρο Άμμου να λειτουργεί με ευθύνη της ΕΠΟ». Πρέπει εδώ να υποενθυμίσουμε ότι πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαίρου Αμμου είναι εδώ και χρόνια ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κεφαλληνίας Βαγγέλης Μαζαράκης, πού ΔΕΝ ΕΝΕΔΩΣΕ στις γνωστές ΠΙΕΣΕΙΣ και δεν ανήκει στη χορεία των … «φίλων της εξυγίανσης».
· Καταργούνται επίσης η Ενωση Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών και η Πανελλήνια Ενωση Διαιτητών ( γράψε ΟΔΠΕ ) με την αιτιολογία ότι «δεν μπορεί να εμπλακεί ο χώρος της διαιτησίας με το εκλογικό σώμα της ΕΠΟ».
· Εντύπωση προκαλεί ότι μεταξύ των προτάσεων υπάρχει και μία πού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγγραφούν ως μέλη της ΕΠΟ και σωματεία της Ομογένειας !
Η συγκεκριμένη πρόταση αναφέρει ότι γιά να εγγραφεί ένα σωματείο στην δύναμη της ΕΠΟ, ΔΕΝ απαιτείται δήλωση ότι εδρεύει και είναι εγγεγραμμένο στην ελληνική επικράτεια, αρκεί να δίνει τους επίσημους αγώνες του εντός της επικράτειας. Και βέβαια, έτσι καταργείται μία διάταξη πού ως σήμερα προβλέπονταν ακριβώς γιά να διατηρηθεί η ταυτότητα και η φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου !
· Καταργούνται τέσσερις Επιτροπές και συγκεκριμένα, η Νομική, η του Εύ Αγωνίζεσθαι, η Μέσων Ενημέρωσης και η Επιτροπή Στρατηγικής.
Η Επιτροπή «Επεξεργασίας», έστειλε τις παραπάνω προτάσεις της σε όλε στις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων την Τετάρτη 1η Μαρτίου, με την εντολή να υπάρξουν παρατηρήσεις επ’ αυτών έως το … Σάββατο 4 Μαρτίου ! Πάλι καλά πού δεν τις ζήτησε … αυθημερόν.