Το αν το VMRO επικράτησε στις πολιτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, εκλέγοντας πρωθυπουργό και πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, δεν µπορεί να αποτελέσει καθοριστικό γεγονός για τη γεωπολιτική σταθερότητα στη Νότια Βαλκανική. Κάθε συγκροτηµένη χώρα, που έχει δηµοκρατικό καθεστώς άσχετα µε τη διαδοχή των κυβερνήσεών της, είναι δεσµευµένη από τις διεθνείς ή τις διακρατικές συνθήκες που υπογράφει.

Στην προκειµένη περίπτωση η Βόρεια Μακεδονία ως κρατική οντότητα είναι υποχρεωµένη να εφαρµόσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις έναντι της Ελλάδας µε τη Συµφωνία των Πρεσπών και από τα οριζόµενα από τη διακρατική επίσης συµφωνία τους µε τη Βουλγαρία για συνταγµατική αναθεώρηση και αναγνώριση της βουλγαρικής ως εθνικής µειονότητας συστατικής του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας και της γλώσσας ως βουλγαρικού ιδιώµατος και όχι ως µακεδονικής. Πέραν αυτών η Βόρεια Μακεδονία µε τη νέα της κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει επιµονή και προσήλωση στις υποχρεώσεις και τις προσαρµογές της ως προς τα προαπαιτούµενα για την προενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτή είναι η µία και λογική δυνατότητα που έχουν τα Σκόπια ως προς την προοπτική τους, άσχετα αν χθες στην εξουσία ήταν το Σοσιαλιστικό κόµµα και σήµερα το πιο εθνικιστικό VMRO. Στην αντίθετη περίπτωση που οι αναλαµβάνοντες τη διακυβέρνηση του κρατιδίου δηλώσουν ότι δεν θα σεβαστούν τις διακρατικές συµφωνίες, στη βάση των οποίων έχει επιτευχθεί και εξελίσσεται η διεθνής τους αναγνώριση και ακυρώσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία, δεν µπορεί να επιτραπεί στα Σκόπια να αποτελέσουν απειλή για τη σταθερότητα και την επισφαλή ειρήνη στην εν γένει περιοχή. Η Β. Μακεδονία υπό τις παρούσες συνθήκες χαρακτηρίζεται από συνθήκες failed state και µε δεδοµένο ότι ο πόλεµος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ενώ το περιβάλλον αποσταθεροποίησης της ∆υτικής Βαλκανικής αποτελεί ισχυρό συµφέρον για τη Μόσχα έναντι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, δεν µπορεί να δοθεί τέτοια ευχέρεια στο VMRO.

Ο συντονισµός τεσσάρων γειτονικών δυνάµεων και συγκροτηµένων κρατών για την ταυτόχρονη ενσωµάτωση των εδαφών του κρατιδίου θα πρέπει να θεωρηθεί ευκταίος. Συγκεκριµένα, Βουλγαρία, Αλβανία, τα δύο συστατικά κράτη ως προς τη σύνθεση και την πολιτιστική και εθνολογική του κύριου πληθυσµού του κρατιδίου, και Ελλάδα και Σερβία, που έχουν ιστορικές και εθνολογικές αναφορές και επιρροή η πρώτη στην περιοχή του Μοναστηρίου και η δεύτερη στην περιοχή του Κουµάνοβο, θα κινηθούν ειρηνικά και ταυτοχρόνως για την προσυµφωνηµένη ενσωµάτωση εδαφών και πληθυσµού. Σε ελάχιστα 24ωρα τα εδάφη και ο πληθυσµός της φερόµενης ως Β. Μακεδονίας θα έχουν ενταχθεί κατά τα 3/4 στο ΝΑΤΟ και κατά τα 2/4 στην Ε.Ε. Το ζήτηµα της FYROM θα έχει λυθεί µε ειρηνικό, δηµιουργικό και οριστικό τρόπο.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής