Η περιβόητη πανδημία της μαύρης πανώλης εμφανίστηκε το 1331 στην κινεζική αυτοκρατορία. Χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια για να εξαπλωθεί στην Ευρώπη και να θανατώσει από 100 έως 200 εκατομμύρια. Η σημερινή πανδημία χρειάστηκε λιγότερο από έναν μήνα για να φτάσει από την Κίνα στην Ευρώπη, αφού ζούμε σε έναν αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, στον οποίο τα αποτρεπτικά σύνορα είναι μόνο στους χάρτες. Και φυσικά είναι άχρηστα. Βήχει ο Κινέζος και μπαίνουν στην Εντατική ο Ιταλός, ο Γάλλος και ο Ελληνας. Η παγκοσμιοποίηση και η αλληλεξάρτηση των οικονομιών δημιούργησαν και την οικονομική πανδημία, που επίσης είναι σε εξέλιξη.

Πολιτικοί και επιστήμονες είναι υπόλογοι επειδή ολιγώρησαν στους «μαύρους κύκνους» της πραγματικότητας. Και αν γυρίσουμε πίσω στην Ιστορία, θα δούμε πως επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Η σχέση που έχει ο άνθρωπος με τη μεταφυσική τον οδηγεί σε δρόμους που η λογική υψώνει συρματοπλέγματα. Η εξάπλωση της πανώλης που αποδεκάτισε στην κυριολεξία τον πληθυσμό της ευρωπαϊκής ηπείρου οφείλεται στην απόφαση του Πάπα Γρηγορίου του 9ου να θανατωθούν οι γάτες γιατί ήταν ο διάβολος μεταμορφωμένος. Η εξόντωση των γατών οδήγησε στην επικράτηση των ποντικών, που ήταν φορείς της πανώλης.

Επίσης, σήμερα, την εποχή του ορθολογισμού και της επιστήμης, παρακολουθούμε αντίστοιχη μάχη με τη μεταφυσική, όταν η ανθρωπότητα υποκύπτει σε ευφάνταστα σενάρια, που γίνονται πολύ πιο πιστευτά όχι επειδή τα διακινούν τίποτε φαιοκίτρινα φύλλα και πατενταρισμένες συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες, αμερικανικές ή ευρωπαϊκές, αλλά πολιτικοί όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι... Ο ηττηθείς Αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει αρχικώς ότι ο ιός ήταν «εργαστηριακό κατασκεύασμα των Κινέζων» και μετά του άρεσε η βρισιά της «προεκλογικής απάτης των Δημοκρατικών», με τους μισούς Αμερικανούς να συμφωνούν μαζί του!

Πάντως, όλες οι πανδημίες ανά τους αιώνες έχουν και ασορτί θεωρίες συνωμοσίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Tübingen, Dr. Michael Butter, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως «πάντα πίσω από τις μεγάλες καταστροφές υπάρχει μια μυστική ομάδα ανθρώπων που δολοπλοκεί για να πάρει στα χέρια της την εξουσία και να ελέγξει ή ακόμα και να καταστρέψει τον πλανήτη». Στις θεωρίες συνωμοσίας, η επιδημία της πανούκλας τον Μεσαίωνα ήταν σατανικό σχέδιο των Εβραίων. O ιός της ισπανικής γρίπης το 1918 κατασκευάστηκε σε γερμανικά εργαστήρια, για να γίνει ένα μαζικό φονικό όπλο. Η KGB της Σοβιετικής Ενωσης υποστήριζε πως το AIDS, που έκανε το ντεμπούτο του τη δεκαετία του ’80, ήταν κατασκεύασμα των αμερικανικών εργαστηρίων. Οπως, άλλωστε, και ο Εμπολα της Δυτικής Αφρικής το 2013.

Πανδημία (από τις... ελληνικές λέξεις παν = όλος και δήμος = πληθυσμός) είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως ευλογιάς, φυματίωσης και πανώλης. Πιο πρόσφατες αποτελούν η πανδημία του HIV και οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009. Η χώρα πεθαίνει, η ανθρωπότητα πεθαίνει επί έναν ολόκληρο χρόνο από τη μάστιγα αυτή του κορονοϊού. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της Κίνας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν, τα πρώτα κρούσματα φτάνουν στα νοσοκομεία της Γουχάν στις 17 Νοεμβρίου 2019. Οι Αρχές κάνουν αγώνα να φιμώσουν όσους μιλούν για νέο ιό, όπως έγινε με τον άτυχο οφθαλμίατρο δρα Λι Γουενλιάνγκ, που τιμωρήθηκε επειδή το κατήγγειλε. Στις 14 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με έρευνες των κινεζικών Αρχών, «δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο». Το κινεζικό καθεστώς αποκρύπτει τα πάντα, όπως κάνουν τα απολυταρχικά καθεστώτα. Στις 7 Φεβρουαρίου πεθαίνει ο ήρωας γιατρός. Στις 21 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ ανακοινώνει ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και στις 11 Μαρτίου εξαναγκάζεται να κηρύξει πανδημία.

Τέλος.