H Τεχεράνη αξιοποιεί δεόντως τη συγκυρία των πιέσεων στις αγορές της ενέργειας από τον εγκλωβισµό των εµπορικών πλοίων στα Στενά του Ορµούζ για να δοκιµάσει επί του πεδίου µια απολύτως παράνοµη πρακτική. Αφού έχει προσδιορίσει ως ασφαλή µια ζώνη πλεύσης στη διαδροµή των στενών, λαµβάνει τέλος διέλευσης και κατευθύνει εµπορικά πλοία να περάσουν υπό τη δική της προστασία. Η όλη µεθόδευση έχει ως στόχο την επιβολή διοδίων στη διέλευση του διεθνούς στενού.

Διαβάστε: Οι εκλογές κείνται… µακράν, θα γίνουν την άνοιξη του 2027

Το καθεστώς του Ιράν νιώθει αρκετά ισχυρό για να προχωρά στην προκλητική αυτή στάση, αξιοποιώντας τον χρόνο που δικαιολογηµένα έχει δώσει ο πρόεδρος Τραµπ και η Ουάσινγκτον στις διαπραγµατεύσεις µε τη µεσολάβηση του Πακιστάν.

Αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που πλέον έχουν δηµοσιοποιηθεί και όχι διαρρεύσει µεταξύ του προέδρου Τραµπ και του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ως προς τα περιθώρια που θα πρέπει να δοθούν στις διαπραγµατεύσεις έναντι νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το καθεστώς της Τεχεράνης, χωρίς να πέφτει στην παγίδα να πλήξει είτε αµερικανικούς ή ισραηλινούς στόχους στην περιοχή ή να δηµιουργήσει επιπλέον επιπλοκές στις οικονοµίες και στην ασφάλεια των γειτονικών αραβικών κρατών, προχωρά σε επίδειξη δύναµης στη βάση ασφαλούς διέλευσης από τα διεθνή στενά έναντι αµοιβής.

Η συγκεκριµένη πρακτική δηµιουργεί κακό προηγούµενο σε σχέση µε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε όλες τις θάλασσες και τα στενά περάσµατα, πέραν των ζωνών εθνικής κυριαρχίας. Η ναυσιπλοΐα και η θαλάσσια διαµετακόµιση µε τον τρόπο αυτό γίνεται µέρος των παγκόσµιων γεωπολιτικών ανταγωνισµών σε πλείστες ζώνες. Ενώ το ζητούµενο παραµένει, ακόµη και εν µέσω της πολεµικής έντασης στο Ιράν και στον Κόλπο, να υπάρξει µια διεθνής δήλωση στο πεδίο ότι τα διεθνή στενά και οι θαλάσσιες µεταφορές σε διεθνή ύδατα θα παραµένουν εκτός των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ήδη τοποθετήθηκε από χθες µέσω παρουσίας του στον διαδικτυακό τόπο των «Financial Times», µε συνέπεια, ως προς το άτοπο της συγκεκριµένης πρακτικής από την πλευρά των Φρουρών της Επανάστασης. Μίλησε µάλιστα και για την ανάγκη η Ευρώπη να κινητοποιηθεί δραστικά για την ανάσχεση της πρακτικής των τελών έναντι ασφαλούς διέλευσης.

H Ελλάδα ως ναυτική ευρωπαϊκή χώρα µε συγκεκριµένο χαρακτήρα και µέγεθος θα πρέπει να επιχειρήσει σε επιπλέον ρόλο τόσο στο ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο διεθνές. Οι τοποθετήσεις Τζινπίνγκ και Τραµπ στη συνάντηση κορυφής στο Πεκίνο έδειξαν σύµπτωση προσεγγίσεων ως προς το καθεστώς των διεθνών στενών αλλά και την ελευθερία στα διεθνή ύδατα.

∆ιαφορετική άποψη δεν έχει επιδείξει από την άλλη πλευρά η Ρωσία, της οποίας ο ηγέτης Βλαντίµιρ Πούτιν βρίσκεται αυτές τις ηµέρες σε συζητήσεις επίσης στο Πεκίνο. ∆εδοµένες και διακηρυγµένες είναι και οι θέσεις σχετικά τόσο των ευρωπαϊκών δυνάµεων όσο και εκείνων του Ειρηνικού για τα διεθνή στενά.

H Ελλάδα, που τυγχάνει την παρούσα περίοδο µη µόνιµο µέλος του Συµβουλίου Ασφαλείας των Ηνωµένων Εθνών, µε ειδικές σχέσεις µάλιστα µε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και ισχυρό άνοιγµα στην Εγγύς Ανατολή, αξίζει να δοκιµάσει να δηµιουργήσει µια παγκόσµια συναίνεση των µεγάλων δυνάµεων που συµµετέχουν στο Συµβούλιο Ασφαλείας για κοινή απόφαση που θα ζητά ελευθερία πλεύσης στο Ορµούζ.

Παραµένει κρίσιµο ζητούµενο πρακτικές εκβιασµού και τροµοκρατίας από τα παράκτια κράτη στα διεθνή στενά και στην ανοικτή θάλασσα να µην έχουν νοµιµοποίηση ούτε στην παρούσα ούτε σε επόµενες θερµές κρίσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή